Lauri Markkanen ”kivalla osuudella” mukana uudessa ravintolassa Jyväskylässä – tuotoilla tuetaan vähävaraisia koripallojunioreja

Jyväskylän suuren pojan Lauri Markkasen uusin aluevaltaus yllättää. Pohjois-Amerikan koripallosarjassa NBA:ssa Cleveland Cavaliersissa pelaava Markkanen on yksi kaupungin ydinkeskustan paraatipaikalle avattavan urheiluhenkisen Hook-ravintolan omistajista.

Kaikki urheilua seuraavat ymmärtävät, että Markkanen ei lähtenyt ravintolabisnekseen rahan takia. Markkasen, 24, tärkein motiivi liittyy vähävaraisten juniorikoripalloilijoiden auttamiseen.

– Tämä on hyvä mahdollisuus olla mukana tukemassa vähävaraisten nuorten koripalloharrastusta Jyväskylässä. Hook tekee tässä projektissa yhteistyötä Honsun kanssa, Suur-Jyväskylän Lehden Clevelandista tavoittama Markkanen kertoo.

Hook-ketjun pääomistaja Juha Vuorio on mielissään, että maailmalla kenties tunnetuin suomalaisurheilija halusi lähteä Jyväskylän-ravintolan keulakuvaksi.

– Heti, kun teimme päätöksen avata ravintolan Jyväskylään, kysyimme Lauria mukaan. Hän innostui heti, itse koripallon SM-sarjassa neljä kautta 1980-luvulla pelannut ja sittemmin muun muassa televisiosta tutuksi tullut Vuorio kertoo.

Vuorion mukaan Markkasen mukanaolo ei ole pelkkä mainoskikka.

Olen itse nuorena kokeillut eri lajeja, ja haluan tarjota kaikille nuorille mahdollisuuden löytää koripallo omaksi lajikseen ilman kuluja.

Lauri Markkanen

– Laurin osuus ei ole mikään prosentti tai kaksi. Kyseessä on ihan kiva osuus, Vuorio kertoo.

Hook tukee Honsun junioreja ennakkoon sovitulla tavalla, eikä tukisumma riipu esimerkiksi ravintolassa myytävien Markkasen nimikkohampurilaisten määrästä.

– Tiedän, että seurassa on paljon lahjakkaita nuoria urheilijoita, joilla on talou­dellisesti tiukkaa. Kenenkään harrastus ei saa loppua siihen, että vanhemmilla ei ole varaa maksaa harrastusta. Tuemme mielellämme näitä nuoria. Se oli Laurinkin tärkein motiivi lähteä mukaan, Vuorio painottaa.

Hook etsi Jyväskylästä sopivia tiloja noin kolmen vuoden ajan. Tila löytyi alkuvuodesta aivan kaupungin ytimestä, kun kahvila ja ravintola Elonen kertoi muuttavansa Jyväskeskuksesta vastapäiseen taloon.

Erityisesti kanansiivistään ja hampurilaisistaan tunnetun Hookin on tarkoitus avata ovensa toukokuun aikana. Remonttityöt aloitettiin maanantaina.

– Toivottavasti ehdimme jääkiekon MM-kilpailuihin. Sitten pannaan urheilua näkyviin joka tuutista. Ravintolaan tulee toistakymmentä tv-ruutua. Saamme pihalle myös kunnollisen, 50–60 henkeä vetävän terassin, Vuorio kertoo.

Vuorio tietää, että Jyväskylän kenties tunnetuin sporttibaari Matsi sijaitsee vain kaukoheiton päässä Hookista.

– Eiköhän tämän kokoiseen kaupunkiin kaksi urheiluravintolaa mahdu, hän tuumaa.

Jyväskylän ravintola on Hook-ketjun kahdeksas kiinteä toimipiste. Sen sisustus myötäilee ketjun muiden ravintoloiden merirosvo- ja sporttihenkeä. Markkasellakin on näkemyksensä, miltä hän haluaisi sisustuksen näyttävän.

– En yleensä vieraile paljon baareissa. Mutta totta kai minulla on joitakin ajatuksia, millainen Jyväskylän ravintolan tulisi olla. Olen kuitenkin noviisi ravintolabisneksessä, ja vasta aika näyttää, miten pystyn vaikuttamaan tämän bisneksen kehittymiseen. Sanotaan näin, että suunnitelmat ovat pitkällä, mutta ne selviävät tarkemmin, kun ravintola aukeaa, Markkanen vihjaa.

Juha Vuorio ei kuitenkaan malta olla paljastamatta, että Hookiin tulee esimerkiksi Lauri Markkasen lounge, jossa on esillä esineitä tämän uran varrelta: esimerkiksi Markkasen ensimmäisessä NBA-ottelussaan käyttämät kengät sekä pelipaitoja.

Hookin osaomistajuus on tietyllä tapaa jatkumoa sille hyvälle, mitä Markkanen on pitkään tehnyt kaupungin juniorikoripalloilun hyväksi. Usean seuran voimin Keski-Suomessa pyöritettävä Lauri Markkasen koriskoulu on osallistujille ilmainen.

– Koriskoulu on lapsille ainutlaatuinen mahdollisuus kokeilla koripalloa ilman kustannuksia. Olen itse nuorena kokeillut eri lajeja, ja haluan tarjota kaikille nuorille mahdollisuuden löytää koripallo omaksi lajikseen ilman kuluja, Markkanen kertoo.

Keväisin Markkanen on nähty koriskoulun päätöstapahtumissa. Jos ne ovat olleet unohtumattomia elämyksiä lapsille, samaa voi sanoa päätähdestä.

– On vaikea sanoin kuvailla, miltä tuntuu, kun näkee pieniä urheilijan alkuja silmät kirkkaina tuijottamassa minua, Markkanen sanoo.

Tänä vuonna Markkanen soisi tapaavansa koriskoululaiset vasta kesällä. Uransa viidennellä NBA-kaudella Markkanen on vihdoin joukkueessa, joka pystyy tosissaan tavoittelemaan menestystä. Pudotuspelit, joihin Cavaliers on parin heikon kauden jälkeen vahvasti matkalla, alkavat huhtikuun puolivälissä.

– Fanit ovat olleet positiivisesti yllättyneitä menestyksestämme, mutta tässä on vielä kautta paljon jäljellä, joten mitään ei olla vielä saavutettu, Markkanen toppuuttelee.

Kun kausi joskus on ohi, Markkanen suuntaa Verna-vaimonsa sekä 4- ja 1-vuotiaiden lastensa kanssa Jyväskylään.

Ja heti Hookiin syömään?

– Silloin mennään varmaan ensimmäiseksi saunaan, uimaan ja viettämään aikaa ystävien ja läheisten kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut