Taidetestaajana toimiminen voi tarjota nuorille oppia ja oivalluksia

Kaikki Jyväskylän kahdeksasluokkalaiset pääsevät tänä vuonna kokemaan taide-elämyksiä. Valtakunnallinen Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma vie joka vuosi Suomen kahdeksasluokkalaiset, eli noin 60 000 nuorta ja heidän opettajansa, vierailulle taidekohteisiin. Taidetestaajien koordinaattori Hanna Brotkin kertoo, että mukana on erilaisia kohteita.

– Jyväskyläläiset nuoret pääsevät tänä vuonna vierailemaan Jyväskylän taidemuseossa, Teatterikoneen ja Jyväskylän kaupunginteatterin esityksissä sekä Jyväskylä Sinfonian konsertissa. Jokainen pääsee osallistumaan kahteen elämykseen, Brotkin sanoo.

Taidetestaajanuorten mielipiteistä ollaan kiinnostuneita, ja heidän äänensä halutaan saada kuuluviin. Nuoret pääsevät kokemuksensa jälkeen toimimaan myös taidearvioijina.

– Verkkosivuillemme on koottu nuorten antamia palautteita. On mukava huomata, että palaute on pääosin hyvää, ja ennakko-odotuksistaan huolimatta monet nuoret ovat yllättyneet positiivisesti, Brotkin hymyilee.

Brotkin kokee, että nuorilta ja opettajilta saatu palaute tarjoaa taidelaitoksille ja kulttuuritoimijoille mahdollisuuden huomioida tulevaisuudessa nuoret kohderyhmänä entistä paremmin.

– Monet opettajat ovat ottaneet taide-elämyksen osaksi opetusta esimerkiksi äidinkielen tai jopa matematiikan tunnilla, Brotkin kertoo.

Brotkin iloitsee, että koulujen osallistumisprosentti Taidetestaajiin on ollut täysi sata. Niillekin nuorille, joilta kokemus jäi viime vuonna koronatilanteen vuoksi väliin, pyritään jälkikäteen tarjoamaan mahdollisuus osallistua Taidetestaukseen.

Yksi toiminnan tavoitteista on tarjota elämyksiä tasa-arvoisesti kaikille. Brotkin on huomannut, että osa nuorista on jo lapsesta saakka päässyt perheensä mukana kokemaan taidetta. Valtaosalle kokemus taidetestaajana on kuitenkin kurkistus aivan uuteen maailmaan.

– Toiveena on, että nuoret voisivat päästä oppimaan ja oivaltamaan taiteen kautta, Brotkin kuvailee.

Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Rahoittajia ovat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vielä lisäksi:

Millaisia kulttuurimuistoja sinulla on nuoruudestasi?

Kävin perheeni kanssa paljon kulttuuritapahtumissa. Yksi mieleenpainuvin taide-elämys oli Cats-musikaali Helsingin kaupunginteatterissa 80-luvulla. Olin haltioitunut musiikista ja lavaestetiikasta.

Käytkö kulttuuritapahtumissa?

Ennen korona-aikaa harrastin taidetta ja kulttuuria käyden konserteissa, keikoilla, tapahtumissa, esityksissä ja näyttelyissä. Melkeinpä viikoittain olin jollain livekeikalla vaikkapa Vakiopaineessa, Popparissa tai Lutakossa. Nautin, kun livetapahtumissa pääsen syvälle ja sisälle taide-elämykseen.

Mitä muuta harrastat?

Luistelen, laskettelen, joogaan, ompelen vaatteita ja valokuvaan. Kuuntelen äänikirjoja ja katson elokuvia. Opiskelen oppiakseni uutta.

Mikä on lempialueesi Jyväskylässä?

Tourujoen luonnonsuojelualueella on ihana seurata vuodenaikojen vaihtumista. Jo 20 minuutin lenkki alueella antaa tauon hektisestä työstä.