Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottoripyörämuistoja ja nostalgiaa Keski-Suomen museossa

Keski-Suomen museossa voi nyt tutustua keskisuomalaisen moottoripyöräilyn historiaan. Nuoriso pyörien päällä -näyttely esittelee 1960–1980-lukujen moottoripyöräharrastusta. Esillä on muun muassa aikakauden moottoripyöriä, valokuvia ja ajoasuja.

Kokonaisuus toteutettiin yhteistyössä keskisuomalaisten moottoripyöräharrastajien kanssa. Heidän tarinoitaan ja muistojaan aihepiiristä on luettavissa näyttelyssä.

Näyttelyn käsikirjoittanut professori Janne Vilkuna on itsekin pitkän linjan moottoripyöräharrastaja, joka hankki ensimmäisen moottoripyöränsä täytettyään 16 vuotta vuonna 1970. Näyttelyssä esillä oleva, Vilkunan Keski-Suomen museolle lahjoittama chopperoitu Ural-moottoripyörä puolestaan oli hänen omistuksessaan vuodesta 1973 lähtien. Vilkuna kokee, että motoristi on aina motoristi.

– Vaikka en enää itse aja moottoripyörällä, keväisin minut valtaa tietynlainen levoton olo, Vilkuna hymyilee.

Kyseessä ei ole pelkkä moottoripyöränäyttely, vaan laajempi katsaus aikakauden nuorisokulttuuriin. Näyttely osoittaa, miten moottoripyöräilevät nuoret viettivät paljon aikaa yhdessä. Myös Vilkunalle yhdessäolo kavereiden kanssa nousee muistoissa kaikista tärkeimmäksi osaksi nuoruuden moottoripyöräharrastusta.

1970-luvulla nuoret motoristit kokoontuivat usein esimerkiksi Kirkkopuiston alapäähän. Moottoripyöriä myös rakenneltiin yhdessä.

– Tuohon aikaan monet huolsivat ja korjasivat itse pyöriään. Nykyisissä pyörissä se on tehty vaikeaksi, jopa mahdottomaksi, Vilkuna pohtii.

Moottoripyörä edusti aikanaan nuorille voimaa ja vapautta. Toisin kuin nykyään, 60-luvulla 16-vuotias sai moottoripyöräkortin hankittuaan ajaa minkä kokoista ja tehoista moottoripyörää tahansa.

Moni harrastajista siirtyi silti ajamaan autolla heti, kun siihen oli iän puolesta mahdollisuus.

– Osa jäi motoristeiksi, ja jotkut ovat palanneet moottoripyöräharrastuksen pariin iän myötä, Vilkuna kertoo.

Nuoriso pyörien päällä. Moottoripyöriä ja muistoja 1960–1980-luvuilta. Keski-Suomen museo 5.2.–8.5.2022.