Puistokadun remontin suuruus yllätti yrittäjän – saneeraus jatkuu syksyyn saakka

Puistokadun saneerauksen laajuus yllätti kadun varressa toimivan ravintolayrittäjän.

– Saimme ilmoituksen työn alkamisesta, mutta ymmärsin, että se kestäisi vain pari viikkoa, kertoo Puistokadun Kebab Pizzerian yrittäjä Gunes Aydin.

Keskellä viikkoa lounasaikaan ravintolassa on kourallinen asiakkaita.

– Asiakkaiden määrä on laskenut arviolta 40 prosenttia koronan ja katuremontin vuoksi. Meillä kävi ennen paljon lounasasiakkaita, mutta kun kadun varteen ei voi pysäköidä, asiakkaat eivät tule.

– Työntekijöitä on alalla vaikea löytää enkä halua luopua koulutetuista tekijöistä. Myös kova vuokra juoksee jatkuvasti, hän kertoo ahdingosta.

Työmaa hankaloittaa myös noutoruoan myyntiä.

– Kuljetuksia tekevät yrittäjät eivät halua hakea meiltä ruokaa toimitettavaksi, sillä nouto kestää pitkään työmaan vuoksi. Kun parkkipaikkoja ei ole, he joutuvat pysäköimään hetkeksi viereisen taloyhtiön pihalle. Asukkaat eivät pidä siitä ja tekevät valituksia, Aydin kertoo.

Yrittäjä korostaa, ettei vastusta kadun saneerausta.

– Mutta kaupungin pitää miettiä myös yrityksiä ja suunnitella remontit siten, etteivät ne vaikeuta yrittäjien toimintaa. Haluaisimme tietoa, kuinka kauan tämä kestää. Urakoitsijat toteavat vuorotellen, että ”pari viikkoa”, mutta työmaa on jatkunut syyskuusta lähtien.

Puistokadun saneeraus on kestänyt ja kestää kauan, koska kadulla tehdään useita urakoita. Alva uusii kaukolämpö- sekä vesijohtoverkostoa ja kaupunki saneeraa kadun rakenteita.

– Teemme kaiken mahdollisen samalla kertaa, ettei katua tarvitse avata heti uudelleen, kertoo rakennuttajainsinööri Erja Mutanen Jyväskylän kaupungilta.

Mutanen myöntää, että ajoittain työmaalla on ollut tyhjäkäyntiä, kun on odotettu seuraavan vaiheen alkamista. Hän myös muistuttaa, että kaukolämpötyöt vievät aina aikaa, sillä uusi linja on saatava käyttöön ennen kuin vanha voidaan purkaa.

Tiedottamisvastuu kiinteistöille on lämpö- ja vesiverkostotöissä Alvan urakoitsijalla ja kaupungin tilaamissa töissä työtä tekevällä urakoitsijalla.

Ravintolalle Mutasella on kuitenkin hyviä uutisia:

– Työmaa siirtyy maalis–huhtikuussa Puutarhakadun ja Rajakadun välille, jolloin katuosuus ravintolan kohdalla palautuu kaksisuuntaiseksi ja pysäköintipaikat palaavat kun mahdollista.

Sitä ennen työmaa vaihtaa vielä kadunpuolta siten, että ajokaista siirtyy kadulla ravintolan puolelle ja työmaa Tourujoen puolelle.

Puistokatu

Pihakatua ja leveämmät pyörätiet

Puistokadun saneeraus alkoi keväällä 2021. Aren aukion ja Yliopistonkadun välillä katu muuttui pihakaduksi, jonka nopeusrajoitus on 20 km/h.

Istutukset, kalusteet ja valaistus on uusittu. Jalankulku ja pyöräily on sallittu koko pihakadun alueella.

Yliopistonkadun ja Rajakadun välinen osuus valmistuu lokakuun 2022 loppuun mennessä. Autoilijoille ei tule suuria muutoksia, mutta kävelijöille ja pyöräilijöille tehdään leveämmät väylät. Samalla pyöräilystä tulee pysyvästi yksisuuntaista Puistokadun eri puolilla.

Puistokadun ajoradan valaistus toteutetaan vaijerivalaistuksena eli valaisimet kiinnitetään kadun yli asennettavien vaijereiden varaan. Sillä varmistetaan, etteivät puiden lehvästöt varjosta tai estä kadun valaisua.

Kadun varren huonokuntoisia lehmuksia korvataan uusilla.