Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puistokadun remontin suuruus yllätti yrittäjän – saneeraus jatkuu syksyyn saakka

Puistokadun saneerauksen laajuus yllätti kadun varressa toimivan ravintolayrittäjän.

– Saimme ilmoituksen työn alkamisesta, mutta ymmärsin, että se kestäisi vain pari viikkoa, kertoo Puistokadun Kebab Pizzerian yrittäjä Gunes Aydin.

Keskellä viikkoa lounasaikaan ravintolassa on kourallinen asiakkaita.

– Asiakkaiden määrä on laskenut arviolta 40 prosenttia koronan ja katuremontin vuoksi. Meillä kävi ennen paljon lounasasiakkaita, mutta kun kadun varteen ei voi pysäköidä, asiakkaat eivät tule.

– Työntekijöitä on alalla vaikea löytää enkä halua luopua koulutetuista tekijöistä. Myös kova vuokra juoksee jatkuvasti, hän kertoo ahdingosta.

Työmaa hankaloittaa myös noutoruoan myyntiä.

– Kuljetuksia tekevät yrittäjät eivät halua hakea meiltä ruokaa toimitettavaksi, sillä nouto kestää pitkään työmaan vuoksi. Kun parkkipaikkoja ei ole, he joutuvat pysäköimään hetkeksi viereisen taloyhtiön pihalle. Asukkaat eivät pidä siitä ja tekevät valituksia, Aydin kertoo.

Yrittäjä korostaa, ettei vastusta kadun saneerausta.

– Mutta kaupungin pitää miettiä myös yrityksiä ja suunnitella remontit siten, etteivät ne vaikeuta yrittäjien toimintaa. Haluaisimme tietoa, kuinka kauan tämä kestää. Urakoitsijat toteavat vuorotellen, että ”pari viikkoa”, mutta työmaa on jatkunut syyskuusta lähtien.

Puistokadun saneeraus on kestänyt ja kestää kauan, koska kadulla tehdään useita urakoita. Alva uusii kaukolämpö- sekä vesijohtoverkostoa ja kaupunki saneeraa kadun rakenteita.

– Teemme kaiken mahdollisen samalla kertaa, ettei katua tarvitse avata heti uudelleen, kertoo rakennuttajainsinööri Erja Mutanen Jyväskylän kaupungilta.

Mutanen myöntää, että ajoittain työmaalla on ollut tyhjäkäyntiä, kun on odotettu seuraavan vaiheen alkamista. Hän myös muistuttaa, että kaukolämpötyöt vievät aina aikaa, sillä uusi linja on saatava käyttöön ennen kuin vanha voidaan purkaa.

Tiedottamisvastuu kiinteistöille on lämpö- ja vesiverkostotöissä Alvan urakoitsijalla ja kaupungin tilaamissa töissä työtä tekevällä urakoitsijalla.

Ravintolalle Mutasella on kuitenkin hyviä uutisia:

– Työmaa siirtyy maalis–huhtikuussa Puutarhakadun ja Rajakadun välille, jolloin katuosuus ravintolan kohdalla palautuu kaksisuuntaiseksi ja pysäköintipaikat palaavat kun mahdollista.

Sitä ennen työmaa vaihtaa vielä kadunpuolta siten, että ajokaista siirtyy kadulla ravintolan puolelle ja työmaa Tourujoen puolelle.