Elokuvat | Viikon elokuvat kuvaavat hautajaisjärjestelyiden ääripäitä

Suoratoisto

Jackie (2016)

O: Pablo Larrain. HBO Max.

***

Jackie alkaa tilanteessa, jossa toimittaja istahtaa haastattelemaan Jacqueline Kennedya vain viikko tämän miehen John F. Kennedyn salamurhan jälkeen.

Keskustelua pilkkovat takaumat vaikuttavat aluksi Jacquelinen muistoilta, mutta haastattelu ei ole elämäkertaelokuville tyypillinen kehystarina, vaan yksi aikataso montaasimaisessa kokonaisuudessa.

Jackie esiintyy haastattelussa kylmänä ja vahvana kuin oikeutensa tunteva rikollinen poliisikuulusteluissa, ja jäinen fasadi murtuu vain yksityisissä hetkissä. Natalie Portman rakentaa taitavasti Jacquelinen puhetyylin ja kehonkielen sekä vaihtuvat roolit.

Elokuva ei ylistä John F. Kennedyn jättämää perintöä, pikemminkin se vihjaa, ettei sellaista ollut. Näin pelkää myös leski, joka alkaa rakentaa miehensä legendaa henkilökohtaisen menetyksen ja kansallisen murhenäytelmän yhdistävällä hautajaissuunnitelmalla. Strategiaan kuuluu hautajaisten muovaaminen pateettiseksi spektaakkeliksi, jonka piirtymisen kansakunnan kollektiivisen muistiin takaa uusi media, tv.

Ruotsalainen hetki (2014)

Elisa Viihde.

***

Kari Lampikallio ( Tommi Korpela) on iskelmätähti, jonka auton peräkontissa retkottaa ihmisenmuotoinen mattorulla, josta olisi päästävä eroon ennen Maltalle lähtevää lentoa. Ja kyllähän miestä mäessä auttaa pitää, etenkin jos hän ojentaa uusimman levynsä ja setelitukun.

Ruotsalaisen hetki toteutettiin teatterimaailmasta tutummassa ensemble-hengessä, sillä sen näyttelijät Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Minna Haapkylä ja Teemu Kaskinen toimivat samalla myös ohjaajina. Heidän luomansa hahmot ovat eri tavoin mielenvikaisia psykopaatteja, joiden persoonallisuushäiriöistä Hannu Lauerma kirjoittaisi minua paremman arvion.

Ruumispussin hävittäminen on beckettmäisesti koko ajan asialistalla ilman, että projekti juuri etenisi, mikä luo tunteen kuin katsoisi pitkitettyä lyhytelokuvaa.

Ruotsalaisen hetken huumori on välillä hauskaa, välillä outoa ja koko ajan mustaa. Elokuvaa varten tehdyt iskelmäparodiat ovat puolestaan niin sisällä kliseiden ytimessä, että menisivät täydestä radiosta kuultuina.

Elokuvan nimi viittaa hetkeen ennen täyttä heräämistä, mutta sen esittämä ”suomalainen hetki” on pikemminkin ahdistuksen ja epätoivon rajaama tila, henkinen pakkopaita.

Katsotuimmat

Uncharted

Spider-Man: No Way Home

Vinski ja näkymättömyyspulveri

Kuolema Niilillä

Clifford The Big Red Dog

Viikonloppu, Fantasia, Jyväskylä