Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun pelkkä rakkaus ei riitä

Suoratoisto

On Chesil Beach (2017)

Ohjaus: Dominic Cooke. HBO Max.

***

Ian McEwanin romaaniin perustuva On Chesil Beach sijoittuu 1960-luvun Britanniaan ja nuhjuiseen merenrantahotelliin, jossa nuoripari valmistautuu hääyöhön.

Vuosikymmenen seksuaalisen vapautumisen ja nuorisokulttuurin iloisemmat sävelet eivät kantaudu nuorenparin kalseaan hääsviittiin, jonka kokolattiamatossa löyhkää viktoriaanisen tapakulttuurin tunkkaisuus.

Florencen ( Saoirse Ronan) ja Edwardin (Billy Howle) voi nähdä brittiläisen konservatiivisuuden ja kasvatuksen uhreina, jotka ovat opetelleet petipuuhat oppikirjasta ja muokanneet valintansa yhteiskunnan normien ja odotusten mukaisiksi. Molemmat kärsivät kokemattomuudesta, häpeästä ja keskustelutaitojen puutteesta, mutta Florencen kohdalla vihjataan myös lapsuuden traumoihin.

Loppuun on lisätty kaksi kirjasta puuttuvaa ajallista hyppyä, joista jälkimmäinen rikkoo siirappisuudessaan ja odotuksenmukaisuudessaan elokuvan muutoin yhtenäisen tyylin ja tunnelman.

LOL (2012)

Ohjaus: Lisa Azuelos. Yle Areena.

*

LOL on Lisa Azuelosin englanninkielinen uudelleenfilmatisointi hänen omasta elokuvastaan vuodelta 2008. En tiedä, onko ranskalaisessa versiossa enemmän järkeä, mutta merkittävästi huonompi se ei ainakaan voi olla.

Teinitytön suhdekarikkoja ja äitisuhdetta ontosti ja pinnallisesti kuvaava elokuva aliarvioi kohderyhmäänsä. Mikäli aivoton teinikomedia olisi genre, edustaisi LOL lajityyppiä puhtaimmillaan.

Avioliitto Ashton Kutcherin kanssa ei ollut Demi Mooren elämän suurin virhe, vaan suostuminen LOLin yksinhuoltajaäidin roolin. Miley Cyrus puolestaan pyristeli irti Disney-imagostaan, mutta loppuelämän leima Hannah Montanana olisi ollut armollisempi kohtalo kuin päätyminen tämän elokuvan pääosaan.

”LOL” on paitsi viittaus päähenkilön nimeen myös ääneen nauramista tarkoittava nettislangin akronyymi. Komedian, joka ei naurata, nimeäminen tällä tavoin on lopulta sen hauskin vitsi.

Yleisesti ottaen olen iloinen Yle-veronmaksaja, mutta tämän elokuvan kohdalla haluaisin rahani takaisin sekä lisäkorvauksen menettämästäni ajasta.