Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vankilateatteri on muutakin kuin teatteria

Jyväskylän kaupunginteatterissa on keskiviikkona 2.3. ensi-ilta, jollaista on suunniteltu teatteriin useita vuosia. Näyttämöllä on Jyväskylän vankilan vankeja ja he esittävät pienellä näyttämöllä kirjoittamansa näytelmän Neuromem – Me muistamme sen puolestanne.

Tuotanto on syntynyt yhteistyössä vankilan, kaupunginteatterin, Taittuu ry:n ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Ohjaajana on Antti Lattu, joka on tehnyt ennenkin vankilateatteria.

– Vankilateatteria tehdessä on ensin jakso, jossa on perusharjoitteita ja samalla tutustutaan toisiimme. Vasta sitten kukin saa päättää sitoutuuko produktioon. Aikaisemmin, kun olen tehnyt vankilateatteria, on dramatisoitu näytelmä jostain teoksesta. Tässä tapauksessa vangit lähtivät viemään eteenpäin omia ideoitaan, Lattu kertoo.

Ensi-iltaan tulevassa näytelmässä käsitellään muun muassa muistisairautta.

Antti Lattu toteaa vankien kanssa työskenneltyään, että teatterin tekemisen kautta oppii monia asioita.

– Se laajentaa oma ajattelua ja oppii jäsentämään asioita. Se on tärkeä osa toimintaperiaatetta millä toimintaa tehdään.

Ensimmäisistä harjoitteista lähtien mukana ollut vanki, jonka roolinimi näytelmässä on Laitinen, kertoi tiedotustilaisuudessa, että osallistujilla on ollut erittäin hyvä fiilis tehdä näytelmää.

– Lähtökohtana on se arki, josta tällaiseen tullaan. Siellä ei tuuleteta, ei iloita, mutta täällä olemme tehneet sitä. Siellä missä olemme, pidetään huoli omista asioista. Viime aikoina olen huomannut, että nyt pidämme huolta toisistamme ja katsomme vähän kaverin perään. En osaa paremmin kuvailla, mutta se on iso kontrasti siihen, mitä oli alussa.

Vanki jatkaa, että teatteriharjoitteet ja näytteleminen ovat tuoneet hänelle uskallusta olla oma itsensä.

– On mielettömän hienoa, että Antti on tutustuttanut meitä itseemme. Siihen millä tavalla liikumme ja millaisen kuvan annamme itsestämme toisille. Monilla meistä on tietty mielikuva itsestä. Antti on ollut auttamassa, että näemme, ettei se aina pidä paikkaansa.

Taittuu ry:n taiteellinen johtaja Hannele Martikainen on seurannut useiden vankilateattereiden esitysten valmistumista.

– Teatteri on hyvin tasa-arvoinen laji, jossa tekijät ovat samalla viivalla. Senkin vuoksi tällainen projekti on tärkeä.

Jyväskylän vankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvainen totesi tiedotustilaisuudessa, että vankilateatterissa voidaan tarjota vangeille mahdollisuus mennä epämukavuusalueelle.

– Parhaimmillaan he huomaavat kykenevänsä johonkin uuteen. Se voi avata jotain uusia polkuja jopa tulevaisuutta varten, Tarvainen sanoo.

Näyttelijä-yleisötyöntekijä Tytti Vänskä on iloinen, että katsojille voidaan tarjota kaupunginteatterissa tällaisen yhteistyön tulos.

– Kun saimme tietää, että vankila siirtyy keskustaan, näimme sen heti mahdollisuutena.

Keskiviikon lisäksi näytelmä esitetään 3. ja 4.3. Torstain esityksen jälkeen on avoin keskustelutilaisuus.