Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rekikoiraroduilla on sisäsyntyinen tarve vetää ja juosta

Laukaassa voi kokeilla koiransa kanssa tai vaikka ilman koiraa, miten potkukelkkailu sujuu. Laukaalainen Close-Knit Team ry järjestää Potkukelkkaile koiran kanssa -tapahtumapäivän Peurungan lähellä sunnuntaina 27.2. kello 11–13.

Tapahtuman taustalla on Suomen valjakkourheilijoiden liitto, joka on valjakkourheilun kattojärjestö Suomessa.

– Ideana on liikuttaa mahdollisimman monia suomalaisia ja tehdä tutuksi valjakkourheilua. Tapahtumaan voi osallistua ilman koiraakin ja voi tulla vain kokeilemaan potkukelkkailua kilpakelkalla. Ne ovat erilaisia kuin perinteiset potkukelkat. Paikalla on apukäsiä heitä varten, jotka haluavat kokeilla koiransa kanssa potkukelkkailua ensimmäistä kertaa, Close-Knit Team ry:n puheenjohtaja Satu Alasalmi kertoo.

– Mukaan tarvitsee ottaa omalle koiralle sopivat valjaat ja koiralle mieluisan palkkion. Kaiken muun tarvittavan saa lainata, hän jatkaa.

Laukaan tapahtumassa ei ole kyse kilpailusta eikä merkitystä ole sillä, kuinka nopeasti tai miten pitkän matkan etenee.

– Tapahtumaan saa osallistua minkä kokoisen koiran kanssa tahansa. Koirat tulee pitää kytkettyinä ja ne tulee olla omistajien hallinnassa. Lähtökohtaisesti koiria ei saa päästää tervehtimään muita koiria. Aggressiivisen koiran kanssa ei voi osallistua tapahtumaan, Alasalmi neuvoo.

Niin kutsutuilla rekikoiraroduilla tai valjakkourheiluun jalostetuilla risteytyksillä on Satu Alasalmen mukaan hyvät käyttöominaisuudet potkukelkkailuunkin.

– Suomessa ja maailmalla tehdään risteytyksiä ihan tarkoituksella vetokoiriksi. Näillä koirilla on sisäsyntyinen palo juoksemiseen ja vetämiseen. Niille tarvitsee opettaa vain ohitustilanteet sekä pysähtymis- ja suuntakäskyt. Nuorin koirani on husky, ja kun esittelin sille ensimmäisen kerran vetovaljaat, se lähti heti juoksemaan innoissaan. Palveluskoirataustaisilla ja seurakoiraroduilla ei yleensä ole sisäsyntyistä ajatusta vetämiseen, mutta niitä voi opettaa siihen, Satu Alasalmi kertoo.

Hän toteaa, että periaatteessa valjakkoharrastuksessa ei ole koiralle kokorajoitusta.

– Jos koira painaa esimerkiksi viisi kiloa, ihmisen pitää auttaa merkittävästi eteenpäin menossa. Koiran rakenteen pitää olla sellainen, että se kestää liikkumista. Jos koira ei heti näytä pitävän vetämisestä, ei kannata lopettaa kokeilua siihen, on hyvä antaa koiralle tilaisuus hoksata mistä on kyse ja antaa sen rauhassa tutustua lajiin.

– Toki, jos koira ei halua vetää ja juosta, ei sitä pidä siihen pakottaakaan eikä se oikeastaan edes onnistu. Koira päättää lopulta itse haluaako se vetää narun kireäksi vai ei.

Järjestäjät ovat halunneet tapahtumasta talvisen ulkoilupäivän eli paikalla on myös nuotiopaikka, jossa voi paistaa omia eväitään. Tapahtuma on maksuton.

Tapahtuma on lähellä Peurunkaa, ja kartta sekä ajo-ohjeet ovat yhdistyksen nettisivuilta.