Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Janhonen herää aamuyöllä, jotta muut saavat hiihtää

Kolmen kilometrin lenkin laskurin ohi hiihdetään Mustavuoressa 4 000–6 000 kertaa viikossa.

Lievestuoreen Mustavuoressa on latuja, joita tullaan hiihtämään Jyväskylän, Hankasalmen ja Laukaan keskustoista asti. Ladut saavat kiitosta niin työpaikoilla, kahvipöydissä kuin Facebookin eri keskusteluryhmissä. Kiitokset saa Laukaan liikuntapaikkamestari Petri Janhonen, joka on pitänyt Lievestuoreen ladut kunnossa jo 27 vuotta. Aivan alkuvuosina hän hoiti latuja Pekka Luhankon kanssa, kunnes hän jäi pois latujen teosta.

– Talvikausi alkaa ensilumien tultua, kun aletaan tampata pohjia. Sitten pikkuhiljaa, kun lumen määrä kasvaa, päästään tekemään latuja. Kun on tarpeeksi lunta, päästään ajamaan latukoneella. Ihan alussa kaikki lumet tampataan, että pohja pääsee jäätymään. Joskus otetaan yhteyttä, kun on härmää maassa, että eikö voisi jo latukoneella mennä. Ei ihan ymmärretä, että lunta tarvitaan aika paljon, ennen kuin latukoneella voidaan mennä metsään, Petri Janhonen toteaa.

Tänä talvena on lunta ennätyspaljon, mutta Janhonen sanoo, että hiihtolatujen teossa ei ole koskaan liikaa lunta.

– Tänä talvena on ollut tuulta ja lumisadetta melkein joka päivä, ja se on työllistänyt latujen kunnossapitoa. Myrskyinen talvi häiritsee varmaan hiihtäjiä enemmän kuin minua.

Petri Janhonen lähtee kello 4–6 välillä ajamaan latuja hiihtokuntoon. Kaikki ladut kunnostetaan noin kolme kertaa viikossa; jos on lumisadetta, vielä useammin.

– Jos tulee lunta joka päivä, sitten ajan ladut joka päivä. Haastavin sää on latukoneelle kova suojakeli, ja varsinkin, jos yöllä tulee sen jälkeen pakkanen.

Janhosen aamulenkkiin kuuluvat kaikki Lievestuoreen ladut eli Mustavuori, Varikko, Paavonkuja, Laurinkylän latu ja Tervamäen latu. Mustavuoren ladut ovat pituudeltaan 3, 5, 7 ja 9 kilometriä.

Mustavuoreen syttyvät valot kuudelta, ja melkein joka kerta on hiihtäjiä otsalampun kanssa hiihtämässä jo ennen kuutta, kun Petri on kierroksellaan.

Petri Janhonen huomasi vuoden 2001 Lahden hiihtoskandaalin jälkeen, että hiihtäjien määrä väheni olennaisesti.

– Silloin hiihto oli selvästi alamäessä. Olen kuullut tarinoita, että ihmiset myivät suksiaan ja jopa katkoivat niitä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hiihtoharrastus on noussut tosi paljon. Varsinkin nuoret ovat löytäneet lajin, koska välineet ovat kehittyneet paljon. Suksien huollon helppous innostaa hiihtämään. Myös retkeily Mustavuoren alueella on lisääntynyt.

Janhonen on asentanut laskurin kolmen kilometrin ladun varteen. Viikossa laskuriin tulee 4 000–6 000 hiihtäjien kierrosta. Tänä talvena laskurin ohi on menty 29.11.–14.2. välisenä aikana 44 890 kertaa. Viime vuonna koko kautena oli noin 72 000 ohitusta laskurin kohdalla.

– Sen huomasin olympialaisten aikaan, että kun oli suomalaisia hiihtämässä, laduilla ei ollut ketään. Kun hiihto oli ohi ja varsinkin, jos suomalaiset pärjäsivät, laduilla oli paljon väkeä. Hiihto on halpa harrastus. Kun kerran ostat välineet, saat kuntoilla vuosikausia raikkaassa ilmassa, Petri Janhonen sanoo.