Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulahdus Espanjasta ­– Suomen käsityön museon näyttelyssä esillä 27 artesaanin tuotantoa

Suomen käsityön museossa pääsee kevätkauden ajan ihastelemaan espanjalaisten käsityöläisten taidonnäytteitä. España a mano – Käsityötä Espanjasta -näyttely kokoaa yhteen 27 espanjalaisen artesaanin tuotantoa. Esillä on muun muassa keramiikkaa, punottuja töitä, erilaisia tekstiilejä sekä lasista, metallista ja nahasta valmistettuja tuotteita.

Näyttely kokoaa yhteen pääasiassa käyttöesineitä, joissa käsityötaito ja taide usein yhdistyvät. Esteettisesti viehättävät käyttöesineet toimivat myös sisustuselementteinä.

Mukana on tekijöitä laajalti ympäri Espanjaa. Monet käsityöläiset saavat inspiraatiota alueensa paikallisesta käsityöperinteestä, ja suosivat käyttämissään luonnonmateriaaleissa alueensa tarjontaa.

– Esimerkiksi Granadan alueen keramiikalle on tyypillistä sinivalkoinen kuvitus, mikä näkyy myös näyttelyn astioissa, käsityön museon markkinointi- ja viestintävastaava Sari Koskinen sanoo.

Koskinen kokee kiinnostavana, miten näyttely osoittaa perinteiden ja trendien sekoittuvan uusissa käsitöissä. Hän iloitsee siitä, että kuten Suomessa, myös Espanjassa korona-aika on lisännyt ihmisten käsillä tekemistä, ja sen myötä käsitöiden arvostusta.

Espanjalainen käsityö voi tuoda ensimmäisenä mieleen niin sanotun turistikrääsän. Näyttely valottaa, mitä kaikkea maan ammattimainen käsityöläisyys todella pitää sisällään.

– Näyttely esittelee aidompaa espanjalaista käsityöosaamista, ei viuhkoja ja kastanjetteja, intendentti Mikko Oikari kuvailee.

Oikari on erityisesti vaikuttunut espanjalaisten nahkaosaamisesta ja nahan monipuolisesta käytöstä. Nahka taipuu näyttelytöissä niin vaatetukseksi kuin tarjoiluastioiksikin.

Koskinen sanoo, että näyttely herättää myös ajattelemaan, kuinka suuritöisiä monet käsityöt ovat. Esimerkiksi härkätaistelijan puvun lukemattomat paljetit on ommeltu paikalleen yksi kerrallaan.

– Suurikokoisen flamencotanssijan huivin valmistaminen saattaa viedä viisi kuukautta, Koskinen kertoo.

España a mano – Käsityötä Espanjasta. Suomen käsityön museo 8.1.– 24.4.2022.