Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on paljon ”uudestisyntyneitä” neulojia

Terveydenhuoltoalalla aiemmin työskennellyt Anne Rintamäki ei ollut koskaan haaveillut lankakaupan perustamisesta, saati yrittäjyydestä. Yksi asia johti toiseen ja vuonna 2015 joulukuussa hän perusti yrityksen ja seuraavan vuoden alussa hän avasi Jyväskylään Väinönkadulle Neuloosin.

– Vappuna kaikki tuhoutui, sillä taloyhtiön putkiremontin yhteydessä tapahtui vahinko, ja koko lankavarasto ja kauppa peittyivät mustaan metallituhkaan. Päätin heti, että siihen huoneistoon en halua jäädä. Nousin kirjaimellisesti tuhkasta ja sain uuden kaupan pystyyn Kilpisenkadulle syksyllä, Rintamäki kertoo kauppansa tarinaa. Myöhemmin hän siirsi kaupan isompiin tiloihin Kilpisenkadulla, ja hieman yli vuoden puoti on ollut nykyisellä paikallaan Väinönkadulla.

Syy siihen miksi hän perusti juuri lankakaupan, on intohimoinen neulonnan harrastus. Hän teki ensimmäisen villapaidan 10-vuotiaana, koska halusi tehdä sen. Hänen äitinsä oli innokas virkkaaja ja hän ei osannut neuvoa pientä neulojaa. Apu löytyi naapurin rouvasta, jonka vieressä Anne Rintamäki oppi neulomaan.

– Halusin keskustaan kivijalkakaupan, jossa on vapaat aukioloajat ja ovi suoraan ulos. Kauppaan tulee luonnonvalo, mikä on tärkeää lankoja ostaessa.

Kaupan perusvalikoima koostuu tiettyjen merkkien puuvilla-, villa- ja bambulangoista. Anne Rintamäki kertoo, että valikoima uudistuu eri sesongeille.

–  Se on ollut koronassa iso myönteinen asia, että mentiin tavallaan lähtöruutuun. Kotonakin voi olla ja ihmisillä oli enemmän vapaa-aikaa. Esimerkiksi nuoret ovat innostuneet käsitöistä. Olen kuullut, että nuorilla on ollut koronan aikaan pienimuotoisia käsityökerhoja.

Anne Rintamäki jatkaa, että asiakkaina on ollut paljon myös sellaisia, jotka ovat kertoneet neuloneensa viimeksi 30 vuotta sitten.

Moni hämmästyykin, että langat ovat hyvin erilaisia kuin muutama vuosikymmenen sitten. Vähilläkin taidoilla saa kaunista aikaiseksi.

– Uudestaan neulonnasta innostuneet tulevat nyt tutustumaan lankoihin ja kutsunkin heitä uudestisyntyneiksi käsityöläiseksi. Se on tämän työn suola, kun näen, että ihminen hullaantuu, kun hän huomaa osaavansa tehdä käsitöitä. Monet heistä tulevat näyttämään minullekin valmiita töitään.

Erikoisliike on Rintamäen mukaan siinä mielessä paremmassa asemassa kuin esimerkiksi marketit, koska siellä ei välttämättä ole ketään opastamassa asiakasta siinä, kuinka paljon hän tarvitsee lankaa tai jos hän tarvitsee apua ohjeen tulkinnassa.

Rintamäki kertoo panostavansa kaupan sisustukseen, jotta jo itse kauppa innostaisi asiakasta neulomaan.

– Olen huomannut, että vähitellen ihmiset palailevat jo keskustaan, kun ovat olleet koronaa paossa kotikulmillaan. Kun ihmiset alkoivat tulla takaisin, tuli ihana tunne, että täällä on muitakin kuin minä. Uskon, että kun korona lopulta helpottaa, keskustaan tulee ihan ryntäys.