Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaiksi on ennustettu taas lumisadetta – pihan lumia ei saa kolata kadulle

Runsasluminen talvi haastaa sekä asukkaat että kaupungin kunnossapidon. Kaupunki tekee levitysleikkauksia kaventuneille väylille, ajaa lunta, poistaa polannetta ja varautuu jo tuleviin lumimyräköihin. Merkittävä määrä kaupungin jalkakäytävistä kuuluu kiinteistöjen hoitovastuulle, joten osansa lumitöistä saavat myös asukkaat ja kiinteistönhoitoyritykset.

Kaupungin kunnossapito muistuttaa, että tontinomistajan tai -haltijan on säilytettävä tonttinsa lumet omalla tontillaan.

– Vaikka lunta on tullut nyt paljon, sitä ei pidä aurata naapurin tai kaupungin tontille, kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren sanoo.

Lumia ei saa kolata myöskään kadulle tai tien toiselle puolelle odottamaan auran tuloa, sillä kasatut lumet kaventavat katua ja saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Asuinkatujen varsilla olevat kaupungin viherkaistat on tarkoitettu kadun lumien säilytykseen.

– Kasatut lumet kulkeutuvat helposti auran mukana seuraaviin liittymiin tukkeeksi, Tillgren mainitsee.

Kadun varsille kasatuista kiinteistöjen lumista aiheutuu myös lisäkustannuksia kaupungin talvikunnossapidolle.

Tontinomistaja tai -haltija on vastuussa siitä, että tontilla on vaivatonta ja turvallista liikkua myös talvella. Tontinomistajan tulee huolehtia tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta eli lumen ja jään sekä liikenteen näkyvyyttä haittaavien lumivallien poistamisesta. Myös kulkutien eteen muodostuva auravalli ja liittymärummun aukaisu kuuluvat tontinomistajan vastuisiin. Lisäksi kiinteistön laitteista kuten postilaatikon edustalta tai aidalta tulee poistaa vaarantava lumi.

– Jyväskylän kaupungin vastuulla puolestaan on ajoratojen, jalankulku- ja pyöräilyväylien auraus sekä liukkaudentorjunta, jalkakäytävien talvihoito omakotitalojen, paritalojen ja muun muassa puistojen kohdalla sekä hiekoitushiekan poisto hoitamiltaan alueilta, kertoo Tillgren.