Käytetyt renkaat kelpaavat traktoreihin, crossfittiin ja Keski-Suomen teille

Navigaattori ohjaa kääntymään tiukasti vasemmalle kohti vaatimatonta metsätietä Puuppolassa. Aivan mutkan takana sijaitsee Rengasliike Paussu. Pihapiirissä yksi sitoo traktorin rengasta peräkärryyn, toinen kävelee puhelin korvallaan rengasapajille ja kolmas käärii hihojaan hallin ovella. Renkaita on niin paljon, että niiden todellista määrää on vaikea hahmottaa.

– Määrä on 10 000 kappaleen paikkeilla, yrittäjä Janne Tiainen arvelee.

– Mutta pyrimme laittamaan niitä huonoimmasta päästä pois, jos ei ole muutamassa vuodessa mennyt kaupaksi. Etupäässä myymme käytettyjä renkaita, siihen on aina keskitytty.

Paussu myy kaikenlaisia renkaita henkilöautoihin, traktoreihin ja työkoneisiin. Renkaita löytyy myös vanhoihin museoautoihin ja kaksipyöräisiin.

– Otetaan esimerkiksi nykyajan iso maataloustraktori, jossa on jäljellä 50-prosenttiset renkaat. Jos yksi rengas menee rikki ja sen tilalle löytyy saman kuntoinen käytetty rengas, ei tarvitse ostaa neljää uutta rengasta. Nelivetoiset ovat tarkkoja eli kaikkien renkaiden kulutuspinnan täytyy olla samanlainen. Jos vain yksi renkaista on uusi, traktorista voi särkyä sekä vaihteisto että voimansiirto, Tiainen kertoo.

Paussu maahantuo käytettyjä renkaita siis myös yksittäiskappaleina. Yleensä rengasliikkeet myyvät käytettyjä renkaita, jotka ovat tulleet asiakkailta vaihdossa, mutta Paussun mittakaavassa toteutettu käytettyjen renkaiden oma maahantuonti ja myynti on harvassa. Asiak­kaita löytyykin ympäri Suomea.

– Koronasta huolimatta liikevaihtomme on kasvanut. Emme ole päässeet niin hyvin Eurooppaan kuin aiemmin, joten käytettyjen renkaiden tilalla on pitänyt myydä myös uutta. Kalliimpi tuote nostaa liikevaihtoa.

Henkilöauton renkaita tulee Paussulle myös paljon pääkaupunkiseudulta ja Ruotsista. Kun käytetyt autonrenkaat eivät enää kelpaa Etelä-Suomessa ja länsinaapurissa, Keski-Suomessa ne saavat vielä jatkaa työtään.

– Käytettyjä renkaita ostetaan haja-asutusalueilla myös kakkos- ja kolmos­autoihin. Renkaan käyttöikä voi olla kuusi vuotta tai alle, kun se tulee meille. Parhaimmillaan laadukas rengas kestää vielä saman ajan jonkun muun käytössä. Onhan tämä tietynlainen ympäristötekokin, Tiainen pohtii.

Kesärenkailla on pidempi elinkaari kuin talvirenkailla.

– Käytetty kesärengas kestää tosi hyvin, siinä ei välttämättä ole paljoa eroa uuteen kiinalaiseen renkaaseen. Käytetyn talvirenkaan pitää olla tosi hyvä, että se ajaa saman asian kuin uusi edullinen. Käytettyjen henkilöauton renkaiden hinta voi olla sama kuin uusilla kiinalaisilla, mutta me myymme laatua.

Kun vanha rengas ei mene kaupaksi Puuppolassa, se saattaa kelvata vielä Afrikkaan. Käyttökelvottomat renkaat päätyvät kuitenkin pääosin Suomen Rengaskierrätykseen. Renkaiden kierrätysjärjestelmä rahoitetaan uusien renkaiden oston yhteydessä perittävällä kierrätysmaksulla, jolloin maksu kohdistuu renkaiden käyttäjiin. Suomessa miltei kaikki käytöstä poistetut renkaat kerätään ja hyödynnetään esimerkiksi tie- ja maanrakennustarpeina.

Tiaista kiinnostaakin kaikenlainen renkaiden uusiokäyttö: suuresta traktorinrenkaasta voisi tehdä vaikka paljun.

– Renkaita ostetaan paljon myös voimistelukäyttöön, crossfittiin. Painavimmat renkaat painavat noin 700 kiloa, joten yleensä täältä on löytynyt jokaiselle sopiva, Tiainen naurahtaa.

Rengasliike Paussu Oy

Käytettyjen renkaiden kauppa on kannattanut kohta viisi vuosikymmentä

Innokkaana juoksijanakin tunnettu Kari Paussu perusti Jyväskylän Yrjönkadulle KP-Rengas -nimisen rengasliikkeen vuonna 1969. Parin toimintavuoden jälkeen yritys muutti suurempiin tiloihin Väinönkadun alapäähän.

Yritys muutti Puuppolaan vuonna 1975. Silloin sai alkunsa Oy K. Paussu, joka keskittyi rengasrunkojen ja käytettyjen renkaiden maahantuontiin ja myyntiin. Vielä tuolloin maahantuonti tehtiin omalla rekalla.

Vuonna 1980 valmistui varastorakennus, jota myöhemmin laajennettiin. Nykyisin sisätiloja on noin 1 200 neliötä ja ulkovarasto­tilaa noin kaksi hehtaaria.

Janne Tiainen, joka on Kari Paussun vävypoika toisessa polvessa, osti yrityksen 2017. Hän laajensi renkaiden asennuspalvelun myös raskaampiin ajoneuvoihin. Vanhoja renkaita myös korjataan.

Käytetyt renkaat tulevat Paussuille edelleen pääosin Keski-Euroopasta; valikoima käydään katsomassa pari kertaa vuodessa ja rahtiyhtiö kuljettaa renkaat Jyväskylään. Renkaita maahantuodaan vuosittain noin 500 kappaletta.

Rengasliike Paussu Oy:n liikevaihto on noussut tasaisesti ja se oli viime vuonna 1,8 miljoonaa (vahvistamaton, vuonna 2020 liikevaihto oli 1,6 miljoonaa). Yrittäjän lisäksi työntekijöitä on kahdeksan.

Janne Tiainen on yrittäjänä myös J&J Trukit Oy:ssä, joka työllistää 14 työntekijää.