Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Värit ovat Ilja Karsikkaalle tärkeä tarinankerronnan väline

Kuvittaja Ilja Karsikkaan näyttely on helmikuun ajan esillä Galleria Ratamossa. Karsikas toi esille maaliskuussa ilmestyvän Yksisarvinen-lastenkirjansa kuvituksia, ja lisäksi näyttelyssä on puukaiverruksia, singlejen kansia sekä videoita.

Karsikas on myös laulaja-lauluntekijä ja muusikko, ja hän huomaa usein käsittelevänsä samoja teemoja sekä visuaalisen taiteen että musiikin kautta. Ihmiset ovat usein Karsikkaan tuotannossa keskiössä. Toistuvana elementtinä hänen kuvissaan nousevat esiin myös puut ja metsät.

– Metsä toimii töissäni eräänlaisena turvapaikkana, kun taas kaupunki edustaa kuvituksissani usein kaaosta ja sekasortoa, Karsikas kuvailee.

Puu on näyttelyssä läsnä myös materiaalina. Näyttelyn puukaiverruksissa puun olemus, puunsyyt ja omat sävyt pääsevät esille.

– Aion aluksi tehdä puupiirustuksia ja käyttää kaiverruksia niiden laattoina, mutta huomasin miten kauniita kaiverretut laatat itsessään olivat. Teokseni ovat siis laattoja, joita ei ole koskaan käytetty painamiseen, Karsikas kertoo hymyillen.

Karsikkaan lastenkirjakuvitukset ovat värikkäitä. Hän kertoo kuitenkin rajaavansa töidensä värimaailmoja valitsemalla kuvaan tyypillisesti kaksi pääväriä ja jonkun tehostevärin.

– Voisin luonnehtia itseäni koloristiksi. Väri on minulle tärkeä tarinankerronnan väline, Karsikas sanoo.

Karsikas on kiinnostunut nuoruuteen ja lapsuuteen liittyvistä ristiriidoista. Hän kertoo käsittelevänsä kirjoissaan aiheita lapsen maailman kautta, mutta pohtivansa usein myös omaa rooliaan isänä. Hänen lastenkirjoissaan on rankkojakin teemoja, mutta Karsikas haluaa tarkastella niitä lämminhenkisesti rakkauden kautta.

Karsikas saa teoksiinsa ideoita arjestaan, ja esimerkiksi tutun lenkkipolun maisemat sekä tyttären pehmolelu ovat päätyneet osaksi hänen kuvituksiaan. Karsikas ammentaa ideoita myös omista muistoistaan.

–  Yksisarvinen-kirja pohjaa omiin lapsuudenkokemuksiini, Karsikas kertoo.

Ilja Karsikas, Galleria Ratamo 3.–27.2.