Jyväskylän taidemuseon alkuvuoden näyttelynä nähdään taidemaalari Petri Ala-Maunuksen La-La Land. Vaikuttavista maisemateoksistaan tunnettu Ala-Maunus toi esille aivan uusimpia töitään ja lisäksi katsauksen viimeisen 12 vuoden tuotantoonsa.
– Koen, että maalaukseni ovat eräänlaisia päänsisäisiä tunnelmia ja maisemia, Ala-Maunus kuvailee.
Maalausten värimaailma liikkuu usein veden- ja taivaansinisissä tai metsän- ja ruohonvihreissä sävyissä, mutta mukana on myös fantasiahenkistä epärealistista värimaailmaa. Ala-Maunus päästää maalatessaan luonnonvoimat valloilleen, mutta ihmisen läsnäolo tai jäljet eivät hänen maisemissaan näy.
Ala-Maunus on alkujaan kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, mutta hän ei maalaa alavia lakeuksia, vaan viehättyy vaihtelevista pinnanmuodoista.
– Yhtenä toistuvana elementtinä maalauksissani on vuoristoja, Ala-Maunus sanoo.
Hänen sadunomaisiin teoksiinsa liittyy dramaattisia elementtejä, kaukana siintävät tulivuoret purkautuvat, taivas hehkuu punaisena ja meri myrskyää kuohuen. Ala-Maunus on käsitellyt teoksissaan esimerkiksi kuvitelmia paratiisista ja tavoittamattomasta onnen maasta.
Ala-Maunus käyttää yksityiskohtaisten maisemiensa inspiraationa sekä itsensä että muiden ottamia valokuvia. Innoitusta hän saa myös muiden maalauksista, etenkin romanttisista luontokuvauksista.
Mikään maisema ei kuitenkaan toistu sellaisena hänen teoksissaan, ja suuressa maalauksessa saattaa olla lähteenä jopa toistasataa eri kuvaa. Esimerkiksi Utopia of Landscape -maalaus on peräti 14-metrinen, ja Ala-Maunus kertoo työn maalaamisen kestäneen kahdeksan kuukautta.
Ala-Maunus kokee vinyylilevyjen kansitaiteen olleen itselleen ensimmäinen merkittävä kosketus taiteeseen. Näyttelyssä on esillä kokonaisuus, jossa hän on muokannut vinyylilevyjen kansia tekemällä niihin aukkoja, joista näkyy jokin yllättävä elementti.
– Myös maalaukseni ovat usein neliön muotoisia, mikä ei ole tyypillistä maisemamaalauksille.
Petri Ala-Maunus. La-La Land. Jyväskylän taidemuseo 21.1.–8.5.2022