Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten talosta avun saa nopeasti – jopa samana päivänä

Kun asiaa valmistellaan kunnolla ja pitkään, lopputulos on yleensä hyvä. Jyväskylän keskustassa Asemakadulla avattiin viime vuoden toukokuussa Nuorten talo, jollaista on suunniteltu 1980-luvulta lähtien.

Samoissa tiloissa ovat Ohjaamo, nuorisovastaanotto, J-Nappi ja etsivän nuorisotyön palvelut.

Hankepäällikkö Tuija Kautto kertoo, että Nuorten talon luomisessa on ollut kaksi päätavoitetta.

– Haluamme, että nuorten olisi helpompi saada palveluja. Heidän ei välttämättä tarvitse tietää tullessa, kuka on oikea toimija. Riittää kun tulee ovesta sisään. Tavoitteena on lisäksi ammattilaisten välisen yhteistyön lisääminen. Sitä kautta voidaan tarjota parempia palveluja nuorille.

Paikkana ydinkeskusta on Kauton mukaan ideaali keskeisellä paikalla. Nuoret ovat antaneetkin siitä jo kiitosta.

– Korona on sävyttänyt toimintaa koko ajan. Emme ole voineet pitää toivotulla tavalla esimerkiksi avajaisia ja erilaisia tapahtumia. Perustoiminta pyörii kuitenkin normaalisti, talo on koko ajan auki ja tarjoamme lähipalvelua. Toivomme, että voimme mahdollisimman pian järjestää erilaisia pop up -infoja ja esimerkiksi rekrytilaisuuksia yhdessä työllisyyden kuntakokeilun kanssa. Sekin palvelu on samassa osoitteessa, Kautto kertoo.

Tuija Kautto sanoo, että mielen hyvinvoinnin kysymykset ovat isoin asia, jonka vuoksi otetaan yhteyttä Nuorten taloon.

– Tietyllä tapaa sen tarve on korostunut. Kun nuorilta on kysytty mitä palvelua he toivovat, ensisijainen toive on, että kun pääsisi juttelemaan jonkun kanssa. Yhtälailla myös työhön ja koulutukseen liittyvät ­asiat ovat todella kysyttyjä.

Nuorisovastaanoton palvelu on 13–22-vuotiaille nuorille ja heidän läheisilleen. Vastaanotolle voi hakeutua, jos on huolta esimerkiksi päihteistä, mielialasta ja ahdistuneisuudesta tai perheessä on kriisitilanne.

– Saimme vuoden vaihteessa henkilökuntaa lisää tähän työhön. Nimenomaan nopeasti ja helposti saatavalle palvelulle on tarvetta. Sellaiselle, että voi vaan kävellä sisään ja ei tarvita lähetettä. Meillä on maanantait sellaisia päiviä, että voi vaan kävellä sisään ja pääsee juttelemaan heti esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekysymyksistä. Joskus asiakkaalle riittää yksi tai pari käyntiä, mutta on mahdollisuus myös pidempiaikaisiin tapaamisiin tarpeen mukaan.

Tuija Kautto kertoo, että nuorten kanssa työskentelevillä on suuri huoli nuorten hyvinvoinnista. Nuorten talo yrittää auttaa omalta osaltaan nuoria elämän eri haasteissa.

– Tärkeintä on panostaa nopeaan palveluun ja palvelun ohjaukseen. Kaikista olennaisinta on, että nuori saa tarvitsemansa avun riittävän aikaisin. Jos vie kuukausia, että pääsee tarvitsemaansa palveluun, se on aivan liikaa. Se käy yhteiskunnallisesti kalliiksi, jos ongelmat kasautuvat, Tuija Kautto kertoo.