Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nina Rytkönen opiskelee lähihoitajaksi: "Mitään ei voi saada, jos ei mitään tee"

Nina Rytkösen, 38, lapsuuden haaveammatti oli valastutkija. Sellaiseksi hän ei enää haaveile tulevansa, mutta tietoa ja tarkkuutta suunhoitokin tarvitsee.

Rytkönen valittiin pari viikkoa sitten opiskelijaksi Gradia Jyväskylän sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, josta hän valmistuu lähihoitajaksi.

Rytkönen aikoo suuntautua suunhoitoon.

– Pääsääntöisesti alanvaihdokseeni on suhtauduttu positiivisesti, että ”vau, lähdet näillä kilometreillä vielä uuteen”. Mutta olen myös huomannut, että lähihoitajan työtä ei arvosteta tarpeeksi, Rytkönen harmittelee.

Rytkösen opiskeluhistoriaan kuuluu muun muassa Palokan lukio ja kätilöopintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hoitoala kiinnosti siis jo nuorempana.

– Sitten elämä tuli väliin, enkä pystynyt jatkamaan opintoja.

Sen jälkeen Rytkönen työllistyi kaupan alalle sisustusalan yritykseen, jossa hän on työskennellyt lähes 15 vuotta aina tähän päivään saakka.

– Kävin työn ohessa liiketalouden perustutkinnon eli merkonomiksi. Koulun pystyi suorittamaan oppisopimuksella, ja koin sen tosi jouhevana. Suosittelen tätäkin vaihtoehtoa, jos joltakin alalta on pitkä kokemus ja tutkinto puuttuu. Eri tutkinnon osia ja näyttöjä pystyi hoitamaan työn ohessa, Rytkönen kiittelee.

Aika on nyt kuitenkin kypsä uudelle. Työn sovittaminen lapsiperhearkeen oli yksi syy, minkä takia Rytkönen lähti hakemaan muutosta elämäänsä. Hän toivoo kokopäivätyötä, jota on haastavaa saada kaupan alalta.

– Olen miettinyt asiaa todella perusteellisesti. Tykkään tehdä käsillä, ja olen luonteeltani tosi tarkka. Minua myös houkuttelee kovasti työskentely hammaslääkärin työparina. On myös tärkeää, että uudella alalla on töitä. Näillä kilometreillä monista aloista ja ammateista on paljon realistisempi kuva kuin nuorempana, hän sanoo.

– En halua, että kiikkustuolissa tulee sellainen olo että, miksi en lähtenyt opiskelemaan sitä alaa. Mitään ei voi saada, jos ei mitään tee.

Kaikki tapahtui lopulta nopeasti, sillä tieto opiskelupaikasta tuli vasta pari viikkoa sitten ja opiskelu alkaa tällä viikolla. Rytkönen menee hoitovapaalta suoraan koulunpenkille.

Valmistuminenkaan ei ole vuosien päässä, sillä Rytkönen sai opintoihinsa hyväksilukuja edellisistä opinnoistaan.

– Tähän tietoon valmistun jo ensi vuoden keväällä, hän iloitsee.

Alkaneisiin opintoihinsa Rytkönen on hakenut aikuiskoulutustukea.

Gradia Jyväskylän sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa suuntautumiseksi voi valita ikääntyvien hoidon ja kuntoutuksen, jalkojenhoidon, lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon, mielenterveys- ja päihdetyön, sairaanhoidon ja huolenpidon, suunhoidon ja vammaistyön. Perustutkinnosta valmistuu lähihoitajaksi.