Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poimi vinkit kesätöiden hakuun; ainakaan kranttuilusta ei ole apua

Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston palvelupäällikkö Sirpa Lehto muistuttaa, että kesätöiden hakuaika on nyt.

1. Mistä kesätyönhaku kannattaa aloittaa?

Suosittelisin, että tutustuu kesätyöpaikkatarjontaan. TE-palveluiden nettisivuilla (www.te-palvelut.fi) on jo paljon avoimia kesäpaikkoja. Myös yritysten omilla nettisivuilla on tietoja kesätyöpaikoista. Jos siintää mielessä, että kesällä haluaisi tehdä töitä, nyt on oivallinen aika lähteä tutustumaan asiaan.

2. Milloin kesätöiden haku alkaa?

Jos on vakavissaan, hakuaika on nyt. Esimerkiksi Osuuskauppa Keskimaan kesätöiden haku päättyy 6.2. ja Valion 28.2. Jyväskylän kaupungin kesätyöhaku käynnistyy helmikuussa. Kysyntää monenlaisista työntekijöistä on. Toki töitä tulee tarjolle varmasti myös keväällä ja kesän kynnyksellä, mutta jos on tarkka tahtotila mihin haluaa, liikkeellä kannattaa olla nyt.

3. Onko Jyväskylässä paljon kesätyöpaikkoja tarjolla?

Kyllä, kesätyömahdollisuuksia on tarjolla runsaasti. Keski-Suomessa on haettavana lähes 1 000 erilaista kesätyöpaikkaa ja ne kohdentuvat monipuolisesti eri toimialoille. Tarjolla on töitä muun muassa kaupalliselta alalta, sosiaali- ja terveysalalta, palvelualan tehtävissä (ravintola-, siivous- ja kahvilatyöt) ja rakennusalan tehtävissä.

Myös omat verkostot esimerkiksi sukulaisten kautta kannattaa hyödyntää kesätöitä etsiessä.

4. Mitä työhakemuksessa kannattaa tuoda esille?

Työtehtävien vaatimukset on kuvattu työpaikkailmoituksissa, siksi oman työhakemuksen laadinta on hyvä aloittaa työpaikkailmoituksen sisällön lukemisesta. Työhakemuksessa kannattaa olla rehellinen: Jos sinulle ei ole työkokemusta, voit kertoa, että olet halukas oppimaan. Kokemuksen puuttuminen ei ole este, ja myös muun alan työkokemuksesta voi olla hyötyä – kaikella tehdyllä työllä on merkitystä.

Uskalla olla oma itsesi ja kerro omin sanoin itsestäsi. Uskalla kehua itseäsi, mutta vältä korulauseita. Kerro mistä olet kiinnostunut ja mitä osaat. Työnantaja kiinnittää huomiota henkilöön – yleensä haetaan hyvää tyyppiä.

Myös valokuva on hyvä lisä, jotkut tekevät myös videoita. Hakemukseen kannattaa laittaa persoonaa mukaan.

5. Kannattaako sama työhakemus kopioida monelle työnantajalle?

Kaikki työhakemukset kannattaa kohdentaa työpaikkakohtaisesti ja hakemukseen kannattaa oikeasti panostaa.

6. Riittääkö pelkkä hakemuksen lähettäminen?

Jos on mahdollista olla yhteydessä työnantajaan, se kannattaa tehdä, kunhan tarkistaa minkälaisia yhteydenottoja työnantaja toivoo. Esimerkiksi soitto hakemuksen toimittamisen jälkeen ilmaisee, että olet oikeasti kiinnostunut.

7. Mikä on TE-live?

TE-livelähetysten kautta on mahdollista päästä kuulolle erilaisten työnantajien tarjoamista työtehtävistä. Seuraava lähetys on torstaina 3.2. osoitteessa www.te-live.fi. TE-livesivujen tallenteiden kautta löytyy tietoa myös muista tarjolla olevista rekrytointimahdollisuuksista sekä tallenteita esimerkiksi oman osaamisensa sanoittamisesta. TE-live on avoin kaikille, ja tallenteet jäävät katsottavaksi myös lähetysten jälkeen.

8. Mikä on suurin este työllistymiselle, jonka jo työnhakuvaiheessa voi tehdä?

Pahin este työllistymiselle on se, jos itse lähtee rajaamaan itseltään vaihtoehtoja pois. Silloin tulee nopeasti seinä vastaan. Työnhaussa pitää olla avarakatseinen.