Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän ensimmäiset teekkarit kertovat, millaista opiskelukulttuuria kaupunkiin luodaan

Jyväskylän Mattilanniemessä sijaitsevan yliopiston Agora-rakennuksen aulan nurkassa pyöreän pöydän äärellä istuu historiallinen kaksikko. Tai eivät he vielä ole historiallisia, mutta kohta ovat.

Vantaalta muuttanut 19-vuotias Minea Nupponen ja Mäntsälästä kotoisin oleva 20-vuotias Eemil Hukkanen aloittivat yliopistossa tieto- ja ohjelmistotekniikan opiskelun syksyllä uudessa koulutusohjelmassa. He ovat Jyväskylän yliopiston ensimmäisiä tekniikan opiskelijoita eli teekkareita.

Mutta eivät he ole pelkästään teekkariopiskelijoita, vaan luomassa Jyväskylään kokonaista teekkarikulttuuria, jota kaupungissa ei ole ennen ollut.

– Oikeastaan ajauduin vähän huomaamatta täyttämään teekkarisaappaita. Onhan tämä jännää ja aiheuttaa vähän painettakin, Hukkanen toteaa.

– Teekkareilla on aika vahva identiteetti, siitä ei haluaisi liikaa poiketa, mutta samalla pitäisi olla omaa tatsia, Nupponen sanoo.

Hukkanen kuuluu informaatioteknologian tiedekunnan ainejärjestö Linkin hallitukseen ja toimii siellä teekkarivastaavana. Nupposelta hän on saanut paljon apua käytännön järjestelyissä.

Teekkareilla on aika vahva identiteetti, siitä ei haluaisi liikaa poiketa, mutta samalla pitäisi olla omaa tatsia.

Minea Nupponen

Työ on alussa, eikä esimerkiksi verkosta löytyvällä teekkaritietoutta kokoavalla sivustolla vielä mainita Jyväskylää teekkarikaupunkina.

– Meillä ei ole vielä edes omaa ainejärjestöä eli kiltaa, vaan kuulumme informaatioteknologian tiedekunnan ainejärjestöön. Tarkoituksena on kuitenkin perustaa oma ainejärjestö. Olisi mukava, että fuksit (uudet opiskelijat) pääsisivät heti omaan kiltaan, Hukkanen kertoo.

Tietoa teekkariperinteistä ovat tuoneet esimerkiksi muiden yliopistokaupunkien teekkarikiltojen puheenjohtajat.

– Perinteet eivät ole kiveen hakattuja, Jyväskylään voidaan rakentaa omannäköinen kulttuuri, Hukkanen toteaa.

Joistain perinteistä pidetään kuitenkin tiukasti kiinni: Teekkareille tulee tupsulakit ja haalaria pidetään päällä ylös asti.

Vappu on teekkareiden suurin juhla ja juuri nyt tärkein tehtävä on saada lakit ennen sitä.

Teekkarit erottaa selvimmin muista opiskelijoista juuri lakista. Lakki muistuttaa ylioppilaslakkia, johon on lisätty tupsu. Päähineessä on muitakin tärkeitä yksityiskohtia, kuten kulmien määrä ja sisäväritys.

– Meille on tulossa oranssi-sininen sisus ja kahdeksan kulmaa, Hukkanen kertoo.

Millainen teekkarikulttuuri Jyväskylään on sitten syntymässä?

– Yliopistolta tuli muistutus, että pidetään Jyväskylän yliopisto sivistysyliopistona, Hukkanen kertoo.

Teekkarit tunnetaan paikoin räväköistäkin tempauksista. Jyväskylässä liikkeellä lähdetään kuitenkin maltillisesti.

– Haluamme luoda rauhallisen ja hyväksyvän yhteisön, jonne on kaikille helppo ja matala kynnys tulla, Hukkanen sanoo.

Toistaiseksi teekkareita on Jyväskylässä vajaat 40. Ensi syksynä määrä kasvaa noin 50 opiskelijalla. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, teekkariyhteisö on lähes 300-päinen, kun Hukkanen ja Nupponen valmistuvat.