Naisleijonien maalivahti Meeri Räisänen sekä kumparelaskija Jimi Salonen ovat uransa kolmansissa olympialaisissa. Kumpikin urheilija matkusti Pekingiin samankaltaisesta tilanteesta, sillä olympiavalmistautumiseen on mahtunut oma osansa ongelmien selättämistä. Keskiössä molempien kohdalla ovat olleet se urheilijan arjen nurja puoli, loukkaantumiset.
– Nyt alkaa kuitenkin olla hommat kunnossa, eikä tarvitse kipujen kanssa laskea. Ihan terveenä pääsee kilpailemaan, Salonen viittaa polvivammoihinsa sekä viime kesäiseen selän murtumaan.
Myös Räisästä ovat vaivanneet polvivammat, minkä takia hänen on nähty yhä käyttävän polvitukia pelatessaan. Räisänen nostaa esiin sen seikan, että loukkaantumiset on osaltaan myös mahdollisuus kasvaa ihmisenä.
– Olen loukkaantumisten jäljiltä sekä fyysisesti että henkisesti vahvempi kuin esimerkiksi edellisissä olympialaisissa. Vaikeina hetkinä mitataan motivaatiota, ja nyt tuntuu vielä palkitsevammalta olla Kiinassa mukana, maalivahti toteaa.
Vaikka kaksikon valmistautumisessa on samankaltaisuuksia, myös jo lajit sekä maailmantilanne tuovat eroavaisuuksia. Siinä missä Salonen on ulkona urheileva yksilöurheilija, Räisänen osallistuu joukkuetoimintaan sisätiloissa.
Globaali koronatilanne toikin haasteita Räisäsen viime hetken valmistautumiseen, sillä Jyväskylän seudulla joukkueiden harrastustoimintaa rajoitettiin. Räisänen siirtyi täksi kaudeksi JYPin alle 20-vuotiaiden Akatemia-joukkueeseen ja tässä joukkueessa harjoitteleminen ei ollut mahdollista. Tauko ei ehtinyt muotoutua pitkäksi, mutta kummastusta se silti herätti.
Kunhan näyttää hyvältä sekä tullaan lujaa, ja sitten vielä tuuletetaan maalissa, niin on ollut hyvä lasku.
Jimi Salonen
– Jyväskyläläisessä kiekkoilussa rajoitukset koskivat vain meidän joukkuetta. Oli aika rajua, että vain yhden joukkueen toiminta suljettiin, kun vielä olympiaehdokaskin on joukkueen mukana, Räisänen kummastelee.
Salonen puolestaan kamppaili viime hetkillä hyppyjensä kanssa, jotka ovat olennainen osa kumparelaskun suorituksen pisteytystä. Kauden alussa Rukan maailmancup-kilpailussa Salonen ylsi neljänneksi, mutta sen jälkeen kilpailusuorituksissa tuli hetkellinen pudotus. Tremblantin kilpailussa tammikuussa Salonen oli jo kuudes.
Kolmansiin olympialaisiinsa suuntaava muuramelainen on kuitenkin luottavainen, että viime hetken valmistelut Jyväskylässä ja Rukalla ovat tuoneet tarvittua suoritusvarmuutta.
– Hyppyjen laadussa oli vähän vaihtelevuutta, minkä takia niitä painotettiin valmistautumisessa. Temput ovat vaikeusasteeltaan tasolla, että ei minun niiden onnistuessa tarvitse vaikeampia tehdä, Salonen kertaa.
Räisänen ei kainostele mainitessaan mitalin joukkueen tavoitteeksi turnaukseen.
Kaksissa aiemmissa olympialaisissa hänelle ei peliaikaa ole tullut, mutta nyt tuokin unelma saattaa olla täyttymässä.
– Tavoitteena on päästä itsekin pelaamaan ja ainakin näyttää siltä, että peliaikaa olisi myös tulossa. Minulle on ihan sama kuka pelaa, kunhan voittoja tulee, vahti pyörittelee.
Edellisissä olympialaisissa 16. sijan napannut Salonen ei lähde asettamaan muita tavoitteita kuin sen, että olisi laskuun itse tyytyväinen. Vinkki kuitenkin lähtee myös peruskatsojalle, mistä tietää, että lasku on ollut tyydyttävä.
– Kunhan näyttää hyvältä sekä tullaan lujaa, ja sitten vielä tuuletetaan maalissa, niin on ollut hyvä lasku, Salonen naurahtaa.