Lumen syvyys on Jyväskylässä jo noin 60 senttimetriä. Se tarkoittaa myös sitä, että rakennusten kattojen lumikuorma vaatii kevennystä.
Keski-Suomen Kiinteistöpalvelun yrittäjä Ville Peränen on tehnyt osana työnkuvaansa lumenpudotuksia vuodesta 2008 eli siitä saakka, kun perheyritys sai alkunsa.
– Lumilippoja näytti olevan monen talon räystäällä jo viikonloppuna, joten lumenpudotukset ovat nyt ajankohtaisia. Vaikka satanut lumi on nyt ollut kevyttä pakkaslunta, se tiivistyy tuiskussa kovaksi lumilipaksi räystäälle. Lumilippa voi pudota kadulle jalankulkijoiden tai autojen päälle, Peränen muistuttaa.
Yksi korkeimmista rakennuksista, joiden katolla Peränen on työtään tehnyt, on Alvar Aallon suunnittelema Viitatorni Viitaniemessä. Se kohoaa 39 metrin korkeuteen.
Peränen sanoo, että korkean paikan kammo ei sovi hänen työnkuvaansa.
– Tärkeimpiä turvavälineitä ovat turvaköysi ja turvavaljaat. Lisäksi käytämme aina alamiestä, jonka tehtävä on johtaa lumenpudotusta ja ohjata jalankulkijoita. Alamiehellä ja lumenpudottajalla on radiopuhelin yhteys, jonka avulla kommunikointi hoituu.
– Työskentely katolla ja räystäsalueella on aina vaarallista putoamisriskin vuoksi, joten riskejä voidaan minimoida käyttämällä turvavälineitä ja liikkumalla katolla riittävän varovaisesti, hän sanoo.
Ville Peränen suosittelee myös omakotitalo- ja rivitaloasukkaita vilkaisemaan katoilleen. Kannattaa seurata, onko katolla esimerkiksi kattoturvavarusteita, jotka voivat vaurioitua lumen valuessa alas.
– Keväällä meitä työllistävät lumien aiheuttamat vauriot, kuten vääntyneet ja vuotavat läpiviennit, katosta irti repeytyneet lapetikkaat tai lumiesteet sekä vääntyneet ja irronneet sadevesijärjestelmät.
Jos lumenpudotuksen tekee itse, suurimman riskin sekä itselleen että katolle aiheuttaa silloin, kun ei tiedä mitä ja miten tekee.
– Lumenpudotus harvoin vahingoittaa kattoa, mutta jos katolla on jäätä ja sitä lähdetään poistamaan, on siinä omat riskinsä. Silloin tällöin keväällä tulee vastaan kattovuotokohteita, joissa on poistettu jäätä räystäältä ”varovasti” pistolapiolla, petkeleellä tai kirveellä, Peränen kertoo.
Lumenpudottajan tärkeimmät työvälineet ovatkin lumilapio, lumentyönnin ja lumikola. Niillä kattojen lumikuormaa kevennettiin myös alkuviikosta monissa Jyväskylän kiinteistöissä.
– Kyllä lunta vielä maahan mahtuu, ja katoillekin. Meille lumisateilla on aina työllistävä vaikutus, tyytyväinen yrittäjä toteaa.