Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ella Hirsiaho käy kahdesti vuodessa sylimummona Tansaniassa

Kehystämö Galleria Patinan yrittäjä Ella Hirsiaho on tehnyt viime vuodet aktiivista hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoistyötä tansanialaisten orpolasten hyväksi. Hirsiaho on ollut järjestämässä monenlaisia tempauksia ja hankkeita ja luonut samalla laajat yhteistyöverkostot sekä Suomeen että Tansaniaan. Igodan lastenkylään on toimitettu Hirsiahon avustuksella muun muassa lämpimiä villavaatteita, kumisaappaita, lakanoita, pumppusaippuaa ja käsidesiä.

– Aina kun lähden Tansaniasta, pala itseäni jää sinne, Hirsiaho kertoo.

Paluu Afrikasta Suomeen on aina haikea. Hirsiaho matkusti ensimmäisen kerran Tansaniaan vuonna 1998, ja kuuden viikon vierailu sytytti rakkauden Afrikkaan. Hän palasi Tansaniaan 20 vuoden tauon jälkeen vuonna 2018, ja nyt matkoja on kertynyt jo seitsemän.

Hirsiaho tietää, että hyväntekeväisyysprojekteilla voi olla suuri merkitys avunsaajien jokapäiväiseen elämään. Esimerkiksi Ludilon kylässä Hirsiaho tapasi neljä sukulaistensa hylkäämää tyttöä, jotka elivät keskenään ilman aikuisia surkeakuntoisessa tönössä. Tytöt olivat Hirsiahon tavatessaan vain 6–15-vuotiaita. Hirsiaho tarttui toimeen, ja tätä nykyä tytöt asuvat turvallisesti pienessä talossa, jonka rakentamisessa hyödynnettiin paikallista työvoimaa. Lisäksi Hirsiaho sai sovittua tyttöjen naapurin kanssa, että tämä valmistaa lapsille joka päivä lämpimän ruuan.

Ludilon kylään saatiin myös kaivettua lahjoitusvaroin kaivo, joka tarjoaa puhdasta vettä kymmenille ihmisille.

Hirsiaho haluaakin kumota luuloja, että yksittäinen ihminen ei pystyisi vaikuttamaan asioihin. Hänen toimintansa on osoitus siitä, että konkreettinen apu menee perille saakka: Hirsiaho tuntee ihmiset, joille apu osoitetaan, ja usein hän toimittaa tavarat perille asti henkilökohtaisesti.

– Kerran vein esimerkiksi mukanani ompelukoneen, ja sillä olen korjannut vierailuillani lastenkylän lasten vaatteita, Hirsiaho sanoo.

Hirsiaho vierailee nykyisin Igodan lastenkylässä kahdesti vuodessa ja viipyy kuukauden kerrallaan. Seuraava reissu on suunnitteilla keväälle. Lastenkylässä ollessaan hän leikkii ja touhuaa lasten kanssa ja on mukana kaikissa arjen puuhissa. Tärkeä rooli on myös lasten sylissä pitämisellä, ja Hirsiaho kuvaileekin itseään sylimummoksi.

– Ensimmäisellä lastenkylän vierailullani tapasin kahden kuukauden ikäisen Manasen, jonka äiti oli kuollut synnytyksessä. Nyt Manase on jo neljävuotias ja kutsuu minua mummokseen, Hirsiaho hymyilee.

Hirsiaho on ollut kekseliäs hankkeissaan, joilla hän on kerännyt varoja Tansanian lapsille. Hän kokee tärkeänä suunnitella projektit mahdollisuuksien mukaan niin, että myös orpolapset voivat itse osallistua niihin.

– ­­­­­Pari vuotta sitten keräsimme lahjoituksena Suomesta digikameroita. Vein ne kylän lapsille, jotka valokuvasivat omaa elämäänsä ja arkeaan. Kehystetyt valokuvat myytiin näyttelyssä hiljaisella huutokaupalla lastenkylän hyväksi, Hirsiaho kertoo.

Patinassa on myynnissä myös lastenkylän lasten itse piirtämiä postikortteja. Maaliskuun alkuun saakka esillä on myös Hirsiahon ideoima Twintage-hyväntekeväisyysnäyttely, jonka tuotot ohjataan lasten koulukenkä- ja koulutarvikehankintoihin. Näyttelyn teokset ovat taiteilijoiden lahjoittamia, ja ostaja saa ne mukaansa heti.