Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Suomessa äänestettiin Väyrystä – ”Uudistusta ei saa pilata liialla politiikalla.”

Aluevaalit

Historian ensimmäiseen Keski-Suomen hyvinvointialuevaltuustoon äänestettiin sunnuntaina 69 edustajaa päättämään Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.

Eniten paikkoja aluevaltuustoon saivat Keski-Suomessa keskusta, sosiaalidemokraatit ja kokoomus. Keskusta sai 18, SDP 16 ja kokoomus 11 paikkaa. Eniten edustajia tulee odotetusti Jyväskylästä, 36 kappaletta.

Eniten ääniä maakunnassa keräsi kokoomuslainen kirurgi ja Muuramen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Väyrynen, joka jätti taakseen muiden muassa kaikki maakunnan kansanedustajat.

– Edelleen olen hämmästynyt, että olen ääniharava ja vielä tuollaisella äänimäärällä, Väyrynen kommentoi maanantaina työpaikallaan Jyväskylässä sairaala Novassa.

Väyrynen keräsi aluevaaleissa 2 960 ääntä. Niistä lähes 1 800 tuli Jyväskylästä ja vajaa 1 000 Muuramesta. Äänimäärä antaisi vahvan mandaatin aluevaltuuston johtoon, mutta paikat jaetaan vasta, kun puolueet ja piirit ovat päässeet yhteisymmärrykseen.

Kun näissä riennoissa on mukana, niin asiaan kuuluu ottaa vastaan mitä saa.

Väyrynen on kuitenkin valmis vastuuseen.

– Kun näissä riennoissa on mukana, niin asiaan kuuluu ottaa vastaan mitä saa ja antaa aikaa, mitä tehtävä vaatii. Muutenhan se olisi äänestäjien pettämistä, hän toteaa.

Väyrynen on varautunut vaihtamaan päivätyönsä osa-aikaiseksi, jos luottamustehtävä sitä vaatii.

– Valtuutetuille on joka tapauksessa tulossa työläs vuosi. Toivon, että mahdollisimman pian selviäisi, mitä vaalitulos vaatii, hän sanoo.

Väyrysen maanantait ovat jo nykyäänkin usein täynnä kuntapäätöksentekoa, sillä hän toimii Muuramen kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Mahdollisen aluevaltuuston puheenjohtajuuden ja kunnanvaltuuston puheenjohtajuuden hoidossa Väyrynen ei näkisi ongelmaa.

– Vastuualueet ovat aivan erilaiset, joten siitä ei tulisi ristiriitaa.

Aluevaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran maaliskuun alussa.

– Hyvinvointialueen johtajan hakuprosessi on saatava heti käyntiin. Myös hallintosääntöä, strategiaa ja organisaatiota on ryhdyttävä valmistelemaan saman tien, Väyrynen kertoo.

Sote-uudistuksessa Väyrynen on erityisen tyytyväinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon hallinnollisen rajan poistumiseen, sillä se vähentää päällekkäisyyksiä. Väyrysen mukaan myös digille on annettava aidosti mahdollisuus.

– Digi- ja etämahdollisuuksia on lisättävä, se ei automaattisesti tarkoita lähipalveluiden riisumista. Esimerkiksi Pihtiputaalta ei tarvitse välttämättä ajaa Jyväskylään keskussairaalakäynnille, vaan lääkärin voi tavata etänä.

Väyrysen mukaan tekniikan hallinta ei ole este etätapaamisille.

– Esimerkiksi Kyyjärvellä voisi olla terveyskeskuksessa etäyhteyshuone, jossa on sairaanhoitaja paikalla ja auttamassa, hän sanoo.

Väyrynen uskoo aidosti uudistuksen mahdollisuuksiin.

– Nyt ei saa poteroitua liikaa, kun laitetaan koko systeemi uusiksi. Jos tätä ei pilata liialla politiikalla, voi tulla hyvä systeemi, hän toteaa.