Jyväskyläläisen kuvataiteilija Samuli Heimosen Suisto-näyttely on esillä Keski-Suomen museon taidehallissa. Näyttely kokoaa yhteen Heimosen tuotantoa muutamalta viime vuodelta, ja kaikkiaan esillä on noin 60 työtä. Heimonen on käsitellyt viimeaikaisissa teoksissaan varsin erilaisia aihepiirejä, jotka linkittyvät näyttelyssä toisiinsa.
– Näyttelyn nimi Suisto kuvaa sitä, kuinka eri aiheet ja teemat ovat kuin sivujokia, jotka kohtaavat lopulta kasvavassa suistossa, Heimonen luonnehtii.
Heimonen on uusissa teoksissaan kuvannut kirjaimia ja graafisia elementtejä, jotka yhdistyvät kasviornamentiikkaan. Eläimet toimivat hänen maalauksissaan usein välittäjinä tunnetun ja tuntemattoman välillä. Heimonen liittää eläimiin vahvaa symboliikkaa. Heimonen taltioi maalauksiinsa tarkasti eläinten persoonallista olemusta, niiden ilmeitä, eleitä ja katseita.
Merkittävän osan näyttelystä muodostavat susia ja koiria kuvaavat muotokuvamaiset maalaukset. Heimonen on kiinnostunut susiin liittyvästä mytologiasta ja ristiriidoista. Hän tarkastelee teoksissaan myös ilmiötä, jossa eläimiä inhimillistetään. Osassa teoksista hän kuvaa eläimiä, joissa yhdistyvät koiran kesy ja suden villi puoli.
– Koiraa pidetään ihmisen parhaana ystävänä ja sutta vihollisena. Ihminen on muokannut koiraa mieleisekseen, kun taas susi on hioutunut evoluutiossa täydelliseksi, Heimonen pohtii.
Heimonen on toteuttanut eläinmuotokuvia myös piirtämällä hiilellä ja pastellilla värilliselle paperille.
– Piirtäminen on tekniikkana välitön, ja toisaalta aiheeseen saa piirtäen erilaisen tuntuman kuin maalaamalla, Heimonen sanoo.
Viime aikoina Heimonen on kiinnostunut mosaiikkimaisesta ilmaisusta. Yksityiskohdat ja tekstuurit nousevat tärkeään rooliin hänen maalauksissaan.
– Ison työn maalaaminen on kehollinen kokemus, mutta maalaaminen ei ole pelkkää roiskimista. Usein ikään kuin piirrän ohuella siveltimellä kudelmia maalauksen pintaan, Heimonen kuvailee.
Samuli Heimosen näyttely Suisto Keski-Suomen museossa 20.3. asti.