Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän katukuva piristyy näyteikkuna kerrallaan

Jyväskylän keskustan yleisilmeestä on keskusteltu paljonkin viime vuosina. Kivijalat kuntoon! -hanke teki viime vuonna tutkimuksen keskustan yritysten visuaalisesta ilmeestä ja haki ratkaisuja keskustan elävöittämiseksi. Seuraava askel on yrityksille suunnatut toimintahaasteet, joista yksi on Vuoden mielenkiintoisin kivijalka -haaste. Näihin haasteisiin voi tutustua ensi tiistaina 2.2. yrittäjien Teams-tapaamisessa.

Kivijalat kuntoon -hankkeessa ovat mukana Business Jyväskylä, Keski-Suomen liitto ja Laukaan kunta. Viime vuoden tutkimuksessa oli mukana koko niin sanottu kävelykeskusta. Jyväskylästä oli mukana 130 ja Laukaasta kymmenen yritystä. Tutkimustulosten pohjalta työryhmä loi pohjan sille, miten yrityksiä voisi tukea ja ohjata parantamaan toimintaa ja visuaalisuutta katutilassa.

– Toimivista näyteikkunoista on kaupungin keskustassa paljon hyviä esimerkkejä. Tietynlainen rohkeus kuitenkin puuttuu. Yrittäjät ovat ajattelussaan ehkä liikaa oman liiketilansa sisällä. He eivät ehkä ajattele oman yrityksensä visuaalista ilmettä kokonaisuuden näkökulmasta eli osana koko katua ja keskustaa. Ajatteluun tarvittaisiin yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä, Sisustuskärpäsen yrittäjä Heidi Lehto kertoo.

Ulkoisilla asioilla on hänen mielestään todella iso merkitys.

– Kaupunkitilamme koostuu pitkälti yksittäisistä yrityksistä. Yrittäjät eivät ehkä luota siihen, miten hyvä näyteikkuna toimii. Se toimii parhaimmillaan koko markkinoinnin pohjana. Näyteikkunan teemaa voi käyttää myös esimerkiksi kampanjoihin, someen, lehtimainontaan ja asiakasiltaan. Visuaalinen markkinointi vaatii suunnittelua ja toistoa, jotta siitä tulee tehokasta.

Heidi Lehto jatkaa, että hankkeen perustajat haluavat luoda myönteisen fiiliksen ja tuoda esille hyviä esimerkkejä omasta keskustasta.

– Myönteisiä esimerkkejä on keskustassa paljon. Kun saadaan kiinnostuneita ihmisiä ja yrityksiä mukaan tällaiseen ajatteluun, se vireyttää keskustaa.

Heidi Lehdon ideasta toteutettiin viime vuonna kuudennen kerran Ihana ikkuna -kilpailu, johon osallistui ennen joulua noin 20 yritystä.

– Tämäkin on pieni idea, mutta se toimii ja on saanut yrittäjät miettimään yrityksensä visuaalista ilmettä.

Hankkeeseen liittyy myös lehti Yhdessä kivijalat kuntoon!, joka on julkaistu paperisena sekä nettiversiona. Heidi Lehto kertoo, että lehden yksi iso teema on laatu.

– Hullunkurisen kuuloinen idea voi olla hyväkin, jos se toteutetaan laadukkaasti. On tärkeää, että esimerkiksi näyteikkunassa toteutuvat laatukriteerit. Sama idea voi olla toimiva tai se ei toimi.

Tietoa hankkeesta löytyy Jyväskylän kaupungin nettisivuilta hakusanalla ”kivijalat kuntoon”. Yritysten toimintahaasteiseen voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kaupunkikeskusta@jyvaskyla.fi. Samasta osoitteesta voi myös pyytää lisätietoja sekä linkin ensi tiistain Teams-tapaamiseen. Osallistuminen haasteisiin on maksuton.