Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunpa viimein kaikki olisi hyvin

Jyväskylän kaupunginteatterissa on tulevana perjantaina erikoinen ensi-ilta. Vanhan naisen vierailun näkee vain teatterin henkilökunta, ja näyttelijöillä on maskit kasvoillaan. Vaatteita he vaihtavat roolien mukaan, mutta maskeerauksia ei tehdä.

Näytelmä on klassikko, joka esitettiin viimeksi Jyväskylän kaupunginteatterissa 1960-luvun alussa. Nyt pääroolissa näyttelee viime syksynä teatterista eläkkeelle siirtynyt Hanna Liinoja. Näytelmän ohjaa vierailijana Ola Tuominen, joka ohjasi Jyväskylässä vuonna 2016 komedian Diivat.

– Nämä näytelmät eivät ole ihan samaa perhettä. Tämä näytelmä on mustanpuhuva traaginen komedia. Tietyllä tavalla näytelmän alku on sukulainen Nikolai Gogolin Reviisorille. Odotetaan merkkihenkilöä tulevaksi ja ollaan tohkeissaan. Järjestetään puhetta, vastaanottoa ja vietetään isoja juhlia. Sitten tulee käänne, joka muuttaa vääjäämättömästi kaupungin tulevaisuuden, Ola Tuominen kertoo.

Vaikka näytelmä on kirjoitettu 50-luvulla, sen teemat sopivat edelleen tähän päivään. Näytelmä kertoo petoksesta, ahneudesta ja vapauden hinnasta. Ola Tuominen kertoo, ettei ole nähnyt näytelmää aikaisemmin, joten hän alkoi tehdä näytelmän sovitustyötä ”tyhjältä pöydältä”.

– Pyrin sovituksissani ja ohjauksissani siihen, että näytelmä etenee mahdollisimman sujuvasti. Näyttelijänä tiedän miltä tuntuu, kun tarina tavallaan jäätyy pystyyn ja yleisö alkaa torjua näytelmää. Ymmärrän ne kohdat, joista pitäisi pyyhkiä tietyt hetket pois ja päästä asiassa eteenpäin.

Vanhan naisen vierailun ohjaaminen on Tuomiselle mieluisa tehtävä senkin vuoksi, että Hanna Liinoja on hänen lapsuudenystävänsä. He ovat näytelleet yhdessä viimeksi Turun ylioppilasteatterissa 40 vuotta sitten.

– Hanna oli esittänyt toiveen tämän näytelmän ottamisesta ohjelmistoon. Kun kuulin, että Hanna tulisi päärooliin, halusin ehdottomasti lukea näytelmän ja kiinnostuin siitä.

Vaikka teatterilla ei tiedetä milloin näytelmää saadaan esittää yleisölle, ensi-ilta päätettiin pitää silloin kuin oli suunniteltu. Kaupunginteatterissa harjoitellaan tämän jälkeen jo seuraavia tuotantoja.

– Meillä oli alkuperäinen ajatus, että päästäisiin eroon maskeista viimeisellä harjoitusviikolla, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Tämä on väsyttävää ohjaajalle sekä muulle henkilökunnalle. Nyt vain toivon, että yleisö pääsee näkemään tämän hienon näytelmän, Ola Tuominen sanoo.

Uusien ohjeistuksien myötä yleisöensi-ilta on suunniteltu pidettäväksi lauantaina 26.2.