Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mobiilivalokuvien katselmus osoittaa, miten monipuolisesti kännykkäkameralla voi kuvata

Mobile@Nordic2022 -valokuvanäyttely avaa Galleria Ratamon näyttelyvuoden. Luovan valokuvauksen keskus järjestää joka toinen vuosi mobiilivalokuvien katselmuksen. Tänä vuonna avoimeen hakuun vastasi yli 80 kuvaajaa, jotka lähettivät kaikkiaan tarjolle yhteensä yli 600 valokuvaa.

Luovan valokuvauksen keskuksen puheenjohtaja Mikko Auerniitty kertoo, että kyseessä on sekä kuvaaja- että kuvamäärällisesti ennätysvuosi. Tänä vuonna häntä ilahdutti runsas kansainvälisten osallistujien määrä.

– Näyttelyä oli kokoamassa neljän henkilön tiimi. Saimme rajattua mukaan 11 kuvaajaa, ja kokonaisuus alkoi loksahdella paikalleen, Auerniitty kuvailee.

Mukaan valikoituneet valokuvaajat ovat Joonas Ahtikallio, Monika Chmielarz, Olivia Gibson, Harri Heinonen, Jitka Hirvelä, Doreen Kennedy, Susanna Kääntä, Etain O’Carrol, Caitlin Elizabeth Orridge, Linda Salo ja Charlotte Wales.

– Kännykkäkuvaaminen ei ollut vielä näin arkipäiväistynyttä, kun ensimmäinen Mobile järjestettiin vuonna 2013. Myös puhelinkuvien laatu on kasvanut merkittävästi, Auerniitty kertoo.

Auerniitty sanoo, että näyttely on osoitus siitä, että puhelimella voi kuvata käytännössä mitä tahansa. Puhelin on erinomainen väline dokumentaariseen kuvaukseen, mutta sillä voi kuvata myös vaikkapa studiossa tai ottaa muotikuvia.

Esimerkiksi Chmielarz on valokuvannut sarjaansa pitkään, ja sen keskiössä on hänen lapsensa ja hänen kasvunsa. Chmielarz on kuvannut lastaan eri tilanteissa ja tunnelmissa, paljastamatta yhdessäkään kuvassa lapsen kasvoja. Heinonen puolestaan on kuvannut täytettyjä eläimiä museoiden dioraamoista.

Auerniitty kokee, että puhelimella kuvaamisen suurin etu on kuvausvälineen saavutettavuus.

– Kännykkä kulkee aina mukana, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin ja kuvaamisen. Toisaalta puhelin on näppärän kokoinen, ja sillä on helppo kokeilla kekseliäitäkin kuvakulmia, Auerniitty pohtii.

Mobile@Nordic2022. Galleria Ratamo. 7.–30.1.