Tunturin tarina
Ohjaus: Marko Röhr. 77 min.
***
Marko Röhrin tuottamat Metsän tarina (2012) ja Järven tarina (2016) rikkoivat ilmestyessään kotimaisen dokumentin teatterilevityksen katsojaennätykset. Kaksoisjohdon pilaa niiden väliin kiilannut JP Siilin Selänne (2013).
Luontodokumenteille tyypillisen juonellisen kokonaisuuden tai opettavaisuuden sijaan ”luontotarinat” koostuivat kokoelmista komeita kuvia, joihin yhtenäisyyttä toivat vuodenaikojen vaihtuminen ja suomalaisessa kansantarustosta ammentanut kertojaääni.
Tunturin tarinassa konsepti on muuten sama, mutta vaihtelua maisemiin ja eläinlajistoon on haettu myös Suomen rajojen ulkopuolelta.
Kirjailija Antti Tuurin tuntureista viisaita ja vanhoja jättiläisiä maalaileva tekstikin liikkuu aiempaa yleismaailmallisemmissa ulottuvuuksissa. Parhaita ovat edelleen hetket, joissa kertojaääni ( Peter Franzén) hiljenee ja antaa kuvien puhua.
Panu Aaltion musiikin katsojan tunteita ohjaamaan pyrkivät keinot ovat luontodokumenteista tuttuja. Silmät kiinni olisi helppo arvata, missä kohtaa hyppii lystikäs kärppä, missä syntyy poronvasa.
Kuvaaja Teemu Liakka ja leikkaaja Ben Mercer ovat tehneet laatutyötä, jolle tukevan selkänojan ovat antaneet kehittynyt tekniikka ja kuvauspäivien määrä. Kyllä tämän isolta kankaalta mielellään katsoo.
Suoratoisto
Laulu koti-ikävästä (2013)
Ohjaus: Mika Ronkainen. 90 min. Yle Areena.
***
Laulu koti-ikävästä kuvaa Aknestikin entisen kitaristin Kai Latvalehdon ja hänen isänsä matkaa Oulusta Göteborgiin, jossa perhe asui Kain lapsuuden ajan. Fiktiivisen road movien perinteitä hyödyntävä dokumentti rakentuu isän ja pojan välisistä keskusteluista, joissa on kipeistä aiheista huolimatta lämpöä ja koomisuutta.
Kaksikon kohtaamiset ruotsinsuomalaisten kanssa laajentavat teemat koskemaan muitakin 1960- ja 1970-luvuilla Ruotsiin paksumpia leipäpalasia vuolemaan lähteneiden suomalaisten jälkeläisiä.
Kahden kansalaisuuden ja kulttuurin väliin jääneiden ihmisten jaetuissa kokemuksissa korostuvat ulkopuolisuus, juurettomuus ja vaikeasti määriteltävä kaipuu.
Näitä tuntemuksia kuvastavat myös dokumentissa kuultavat toisen polven ruotsinsuomalaisten musiikkiesitykset.