Suoratoisto
Judas and the Black Messiah (2021)
O: Shaka King. HBO Max.
***
Yhdysvalloissa on riittänyt sisä- ja ulkopoliittisia jännitteitä läpi sen historian, mutta erityisen herkkää yhteiskunnallinen kuohunta oli 1960-luvulla. Vietnamin sodan vaikutuksia amerikkalaiseen psyykeen on kuvattu jo pidempään, kun taas viime vuosina ovat korostuneet rotuerottelun ja rakenteellisen rasismin aiheuttamat traumat.
Mustia panttereita edustanut mutta monia aatteellisia ryhmittymiä yhdistämään pyrkinyt Fred Hampton ei ole yhtä tunnettu kuin Martin Luther King tai Malcolm X, vaikka kuuluu samaan 1960-luvulla murhattujen afroamerikkalaisten aktivistien surulliseen jatkumoon.
Judas and the Black Messiah kuvaa Hamptonin ( Daniel Kaluuya) nousua ”yhteiskunnan” eli J. Edgar Hooverin ( Martin Sheen) viholliseksi, jonka uhalta pelkkä tekaistu vankilatuomio ei riittänyt isänmaata suojelemaan. Operaatiossa tärkeä osuus oli William O´Nealilla ( LaKeith Stanfield), joka vuoti FBI:lle tietoja Mustien panttereiden sisältä.
O’Neal vaikuttaa ihailevan niin FBI:n agentteja kuin sympatisoivan Mustien panttereiden ideologiaa, mutta tärkein motivaattori hänelle on oma etu. Hampton puolestaan kuvataan yksiulotteisena aatteen miehenä, jolla oli yhtä vähän vapaa-aikaa kuin Leninillä neuvostoelokuvissa.
Onnistuneemmin esitetään Mustien panttereiden kaksijakoisuus toisaalta sosiaalisten uudistusten edistäjänä, toisaalta militanttina ryhmänä.
Elokuvan nimi olisi nerokas, ellei se jo muutenkin alleviivaisi asetelmansa raamatullisia yhtymäkohtia.
BlacKkKlansman (2018)
O: Spike Lee. Elisa Viihde.
***
Ron Stallworth ( John David Washington) ja Flip Zimmerman ( Adam Driver) soluttautuvat 1970-luvulla poliisin peiteoperaatiossa Ku Klux Klanin Coloradon jaostoon. Erikoisen ja erityisen vaarallisen tehtävästä tekee se, että Stallworth on musta ja Zimmerman juutalainen.
Spike Lee palasi BlacKkKlansmanissa aiheisiin ja teemoihin, joista hänet parhaiten tunnetaan ( Do the Right Thing, 1989; Malcolm X, 1992). Hän on aikaistanut kuvaamiaan tositapahtumia miltei kymmenellä vuodella saadakseen mahdutettua mukaan Vietnamin sodan ja Mustat pantterit.
Viittaukset blaxtoitaatioon ja D. W. Griffithin Kansakunnan syntyyn (1915) muistuttavat puolestaan elokuvan voimasta rodullisen identiteetin tai rasististen ajatusten vahvistajana.
BlacKkKlansman ei kerro pelkästään menneestä vaan myös nykypäivän Yhdysvalloista. Satiiriset piirteet syövät draaman jännitystä ja alleviivaava tyyli huumorin iskevyyttä. Valinta on tietoinen, sillä Lee haluaa paitsi viihdyttää myös ottaa kantaa. Viittaukset Donald Trumpiin tuskin tulevat kuitenkaan kestämään aikaa yhtä hyvin kuin elokuvan ydinsanoma.