Kesäyliopistossa kuunnellaan osallistujien toiveita tarkasti

Jyväskylän kesäyliopisto toimii edelleen samalla periaatteella kuin 110 vuotta sitten. Opiskeltava ohjelma kootaan kaupunkilaisten tarpeista ja toiveista.

– 110 vuotta sitten tavoitteena oli saada Jyväskylään korkeakoulusivistystä suomen kielellä. Täällä oli hyvä pohja tällaiselle opiskelulle eli oli kirjasto ja opettajaseminaari. Helsingistä lähetettiin professoreita pitämään kesäsemesteriä. Näin Jyväskylään saatiin ensimmäinen Suomen kesäyliopisto, ja siitä toiminta laajeni muihin kaupunkeihin, kesäyliopiston rehtori Leena Meriläinen sanoo.

Hän lupaa, että kesäyliopistoon on tulossa monipuolinen kevät. Lapsille, nuorille, opiskelijoille, työssä oleville, työttömille, maahanmuuttaneille ja ikääntyneille on tarjolla paljon ohjelmaa. Jokaisen ryhmän kohdalta on pyritty kuuntelemaan sitä, mitä tässä ajassa kaivataan, ja vastataan niihin toiveisiin.

– Se on uutta, että lähes kaikki opetus on nyt myös etänä. Viime vuosien muutos on ollut myös meille oppimisen aikaa. Kesäyliopisto on Keski-Suomen maakunnan osaamista kasvattava oppilaitos, mutta nykyisin kursseille ja luennoille tullaan eri puolilta Suomea, jopa eri puolilta maailmaa. Verkossa opiskelusta jää varmasti pysyvä oppimisen tapa.

Kesäyliopisto tunnetaan hyvin myös Jyväskylän yliopiston kanssa yhdessä toteutetusta Ikääntyvien yliopistosta, joka tarjoaa yleisluentoja sekä terveyteen, hyvinvointiin ja ympäristöön liittyviä luentoja ja kursseja.

– Ikääntyvien yliopisto siirtyi heti etäluentoihin, kun korona esti kokoontumisen. Luennoille tullaan nykyään eri puolilta Suomea ja parhaimmillaan luennolla on ollut yli tuhat kuulijaa. Toki yleisöluento on myös sosiaalinen tapahtuma, jossa tavataan tuttuja ja kahvitellaan. Arvelen, että tulevaisuudessa luennolle osallistutaan jatkossa oman valinnan mukaan etänä tai yliopistolla, Leena Meriläinen toteaa.

Ikääntyvien yliopiston luentojen aiheet ovat hänen mukaansa helppo koota.

Yleisö saa ehdottaa aiheita ja niistä äänestetään. Parhaimmillaan on ollut aluksi 500 ehdotusta.

– Suunnitteluryhmä lähtee toteuttamaan ehdotuksia ja lopputuloksena syntyvä luentosarja on sen näköinen kuin osallistujat toivovat sen olevan. Esimerkiksi oli luontevaa, että 12.1. pidettävän luennon aiheena on Afganistanin tilanne.

Kesäyliopiston syntymäpäiviä vietetään kesäkuussa, mutta millaiset juhla järjestetään, sitä Leena Meriläinen ei osaa vielä sanoa.

Vielä lisäksi

Millä mielellä aloitat uuden vuoden?

Tosi uteliaalla ja vähän jännittyneellä.

Mitä haluaisit oppia tai opetella?

Aion tulevana vuonna opetella jonkin uuden taidon, vaikka sukan kantapään neulomisen. Haluaisin opetella stressitöntä elämää ja sen muistamista, että joka päivä voi nauttia jostain asiasta. Korona on hidastanut tahtia ja pannut miettimään mitä haluaa tehdä. Toisaalta tämä aika on opettanut nauttimaan asioista, joita on lähellä. On tärkeää osata nauttia niistä iloista, jotka ovat mahdollisia.

Valitse yksi ikääntyvien yliopiston luennoista, jonne haluat ehdottomasti mennä.

Sanon aina opiskelijoille, että jos näette otsikoissa aiheen, joka on itselle vierain, sille luennolle kannattaa tulla. Silloin luultavasti tapahtuu oppimista. Euroopan tulevaisuus suurvaltojen puristuksessa -luento kiinnostaa ehkä eniten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut