Tammikuussa Keski-Suomessa valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään koko maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen palveluista.
Uusien, maakuntien rajoja noudattavien hyvinvointialueiden ensimmäisten vaalien äänestysintoa on vaikea ennustaa, sillä ihmisille tuttujen kuntavaalienkin äänestysaktiivisuus on laskenut kerta toisensa jälkeen.
Puolueissa uskotaan, että kiinnostus vaaleja kohtaan kasvaa ja äänestysinto herää, kunhan tieto aluevaaleista tavoittaa ihmiset. Tähän tarvitaan aktiivisia ehdokkaita ja mediaa.
– Aluevaaliehdokkaiden ja median pitää yrittää kertoa mistä asioista aluevaltuusto päättää ja kuinka kuntalaiset voivat vaikuttaa tulevaisuuden palveluiden järjestämiseen äänestämällä aluevaaleissa, sanoo Keski-Suomen perussuomalaisten vaalipäällikkö Janne Luoma-aho.
Samaa mieltä on kristillisdemokraattien Marika Visakorpi, joka kiteyttää myös uudistuksen sisällön:
– Kyse on sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen siirtymisestä hyvinvointialueen tuotettavaksi, jotta asukkaille voitaisiin tuottaa entistä saumattomammin ja tasalaatuisemmin kyseiset palvelut koko maakunnan alueella.
Uudessa hallintohimmelissä ei ole mitään kiinnostuksen aihetta. Mutta kun keskustelu siirtyy ihmisten arkeen ja lähipalveluihin, kiinnostuksen tulisi viimeistään herätä.
Eeva-Kaisa Rouhiainen
– On tärkeää, että ihmisille annetaan mediassa ja vaalikentillä riittävästi tietoa aluevaaleista. Erityisesti siitä, kuinka tärkeät aluevaalit ovat, toteaa puolestaan Liike Nytin Markus Lahtinen.
Kokoomuksesta todetaan suoraan, että uusi hallinnon taso ei kiinnosta, mutta siellä päätettävät asiat sitäkin enemmän.
– Uudessa hallintohimmelissä ei ole mitään kiinnostuksen aihetta. Mutta kun keskustelu siirtyy ihmisten arkeen ja lähipalveluihin, kiinnostuksen tulisi viimeistään herätä, toteaa Eeva-Kaisa Rouhiainen (kok.)
Myös demareissa uskotaan, että itse asia saa uurnille.
– Kun ihmiset ymmärtävät, että näissä vaaleissa päätetään meille kaikille hyvin tärkeistä asioista, uskon heidän kiinnostuvan vaaleista, kiteyttää Merja Närhi (sd.)
Puolueista muistutetaan tilaisuuden tullen, että vain äänestämällä asioihin voi vaikuttaa.
– Kuten kuntaliitoksissa, niin sotessakin vannotaan vahvempiin hartioihin, mikä on merkinnyt palvelujen keskittämistä ja häviämistä reuna-alueilta. Siellä etenkin pitäisi aktivoitua äänestämään ja tehdä se oikein, toteaa Riitta Tynjä (skp.).
– Kyseessä on valtavan suuri lakimuutos ja vain äänestämällä voi vaikuttaa siihen, miten ja missä palvelut tullaan tulevaisuudessa järjestämään, sanoo puolestaan Merja Närhi.