Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman paahtimon kahvi tuoksuu kauppakeskus Tawastin Robert’s Coffeessa

– Punaista, tavallista, rasvatonta vai kauramaitoa, kyselee Robert’s Coffeen yrittäjä Jasmin Muqolli. Kun vastaus on ”punaista”, Muqolli naurahtaa:

– Eli oikeaa maitoa! Rasva on kahvin tärkein kaveri, pehmeys. Oma suosikkini on meidän house blendistä (talonkahvista) normaali, tai aito alkuperäinen cappucino punaiseen maitoon tehtynä, hän kertoo.

Kroatian Zagrebissa syntynyt, kosovolainen Muqolli muutti Suomeen perheensä kanssa ollessaan kuusivuotias.

Vuodet kuluivat ja myös Muqollista tuli isänsä tapaan ravintola-alan yrittäjä. Kun Jyväskylään haettiin Robert’s Coffee -kahvilayrittäjää, Muqolli laittoi hakemuksen. Takana oli siinä vaiheessa 15 vuotta ravintola-alan yrittäjyyttä Ilomantissa. Muqolli oli jo pitkään halunnut muuttaa Jyväskylään.

– Kaikki pullat meni, vaimo Ljanora Muqolli huudahtaa kassalta. Haastattelu keskeytyy välittömään tunnelmaan.

Välillä keskustelut käydään kielellä, jota en ymmärrä.

– Puhumme kosovoa, se on äidinkielemme. Vaimoni on Makedoniasta.

Yrityksessä työskentelee vaimon lisäksi vakituisesti Jasmin Muqollin veli, kolme osa-aikaista työntekijää ja työharjoittelija.

– Veli tuli tänäänkin kuudelta, hän lähti juuri nukkumaan. Vaimo ja minä jatkamme siitä, ja minä jatkan iltaan saakka. Päivät ovat välillä ympäripyöreitä. Olen kasvanut ravintola-alalla perheyrityksessä, joten tämä on ihan tavallista. Ainoa mitä sovimme on se, että isä ja äiti eivät tule tänne töihin, Muqolli naurahtaa.

Robert’s Coffee on Robert Pauligin vuonna 1987 perustama suomalainen kahvipaahtimo ja kahvilaketju. Jyväskylän kahvilassa on noin 60 asiakaspaikkaa. Robert’s Coffeen kivijalat ovat oman paahtimon kahveissa.

– Robert’s Coffeessa on yhteiset raamit, mutta kaikista ketjun kahviloista löytyy myös paikallisuutta: Vaimoni leipoma karamellikakku on tehty kermapohjalle ja se näyttää marenkiselle, kuohkealle. Kana-caesarleipä on myydyin suolaisemme.

Jyväskyläläisten aamut alkavat suodatinkahvilla tai latella, illemmalla siirrytään jälkiruokakahveihin. Tammikuussa kahvilan menu laajenee makean pään kahveilla. Valikoimaan tulee myös itse koottava salaatti.

Kahvila avasi ovensa Jyväskylän keskustassa, kompassin laidalla kauppakeskus Tawastissa viime kesänä. Odotukset ovat ylittyneet.

– Korona ei ole kohdellut meitä palveluntarjoajia herkällä kädellä, mutta pahinta lockdownia en ole kokenut.

Moqullin mukaan Jyväskylän kahvilakulttuuri on melko vireää, ja kilpailutilanne on kaikille eduksi.

– Täällä on paljon yksityistä tarjontaa, ja se on hyvä asia. Ihmisillä pitää olla valinnanvaraa. Terveessä kilpailussa yrittäjät laittavat lisää vaihteita päälle ja tsemppaavat silloin myös työntekijöitä. Se on ideaali tilanne kuluttajille – he saavat parasta.

Robert’s Coffee tekee yhteistyötä Foodoran kanssa. Kotiinkuljetuspalvelu on tärkeää kahvilalle ja erityisesti aamiaispaketteja tilataan koteihin.