Maija Brummerin Talvipuutarha-näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa koostuu hänen tekstiiliteoksistaan, joiden inspiraationa toimivat luonnossa koetut hetket. Myös vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa sekä töiden aiheisiin että niiden värimaailmoihin.
Brummerin teoksissa näkyy muun muassa punahehkuisia pihlajanmarjoja, metsänpohjan varpuja, syksyn ohentamia haavanlehtiä ja kevään väripilkkuja, syreeninkukkia. Hän on kuvannut myös tuulen lennättämiä ja kuuran peittämiä lehtiä, perhosia ja loppukesän kukkaloistoa.
– Kasvit voivat näyttää valtavan kauniilta, kun luonto kuihtuu ennen talvea, Brummer kuvailee.
Brummer kertoo opetelleensa keski-ikäisenä ompelemaan uudestaan. Aluksi hän teki tilkkutöitä, mutta löysi pian oman tekniikkansa vapaasta kirjonnasta. Tekniikassa ompelukoneen neula pysyy paikallaan, mutta kangasta liikutetaan neulan alla.
– Innostuin, kun tajusin että ompelukoneen neulallahan voi piirtää! Kirjon teokset veteen liukenevalle tukimateriaalille, joka sulaa pois, kun valmis kirjontatyö upotetaan lämpimään veteen. Työskentelyn palkitsevin hetki onkin juuri se, kun teoksen laskee veteen ja valmis työ alkaa hahmottua esiin, Brummer sanoo.
Tekniikka on hidas, sillä jokainen kukka ja lehti on erikseen leikattu ja ommeltu. Brummer kertoo, että uusia teoksia ei yleensä synny kuin muutamia vuodessa.
Brummer hyödyntää taiteessaan kierrätysmateriaalia, ja tekee teoksensa pääasiassa oman perheensä käytössä olleista tekstiileistä. Usein hän käyttää puuvillaa, johon hän yhdistelee erilaisia koristelankoja.
– Työskennellessä värjään ja maalaan kankaita, ja niiden pitää kestää myös silittämistä, Brummer huomauttaa.
Brummer välttelee hävikkiä, ja hyödyntää kankaat tarkasti loppuun asti.
– Ei niin pientä silppua olekaan, etteikö siitä tulisi vielä pihlajanmarja tai puolukanlehti. Usein parhaimmat palat löytyvät ompelukoneen alta lattialta, hän luonnehtii.
Maija Brummer: Talvipuutarha. Suomen käsityön museon Aulagalleria. 18.12.2021–6.3.2022