Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialuemuuttaa monta asiaa: tammikuussa valittava aluevaltuusto päättää esimerkiksi rahoituksesta ja asiakasmaksuista

Tammikuussa järjestetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Ennakkoäänestysaika on 12.–18.1.2022 ja varsinainen vaalipäivä 23.1.2022.

Mikä on hyvinvointialue?

Kati Kallimo, väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja: Hyvinvointialue muodostuu Keski-Suomen maakunnan alueesta ja sen 22 kunnasta. Hyvinvointialue on uusi hallinnollinen taso, jonka vastuulle siirtyvät vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palveluiden järjestäminen.

Mikä ”kaikki” muuttuu Jyväskylässä?

Kati Kallimo: Jyväskylän näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 alusta Jyväskylän kaupunki ei enää järjestä sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen palveluja, vaan palvelut järjestää Keski-Suomen hyvinvointialue.Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut palvelevat edelleen kaikkia alueen kuntalaisia.

Heli Leinonkoski, Jyväskylän kaupungin kansliapäällikkö: Kun sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle, myös kustannukset siirtyvät näiden toimintojen osalta pois kunnilta. Hyvinvointialueiden rahoituksen hoitaa valtio. Rahoituksen siirto tapahtuu pääosin siten, että kunnilta vähennetään verotuloja ja valtionosuuksia. Ainakin alkuvaiheessa kuntalaisen ansiotuloverotuksen taso pysyy ennallaan.

Kaupungin näkökulmasta uudistuksen jälkeen toimintakate on yli 60 prosenttia pienempi kuin tällä hetkellä. Käytännössä kaupungin budjetti pienenee alle puoleen nykyisestä.

Mitä etuja hyvinvointialueeseen siirtymisellä saavutetaan kunnissa?

Kati Kallimo: Varmasti yksi on rahoitukseen liittyvä näkökulma. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen menot ovat kasvaneet ja ovat vahvassa kasvupaineessa tulevinakin vuosina. Kun tämä osa rahoituksesta siirtyy pois kuntien vastuulta, poistaa se varmasti joitain taloudellisia epävarmuuksia ja haasteita kuntien taloudesta.

Kuka on vuonna 2023 työnantajana sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen työntekijöille?

Heli Leinonkoski: Keski-Suomen hyvinvointialue on heidän työnantajansa vuoden 2023 alusta alkaen.

Vuodesta 2023 alkaen kaupungin tärkeimmät tehtävät ovat kaupungin elinvoiman lisääminen ja kuntalaisten hyvinvointiin liittyvä ennaltaehkäisevä työ. Se on käytännössä samaa työtä, mitä jo nyt teemme, mutta painopiste siirtyy näihin tehtäviin entistä vahvemmin.

Onko hyvinvointialue yhtä suuri asia pienille ja isoille kunnille?

Kati Kallimo: Samat periaatteet muutoksessa on kaikkien kuntien osalta. Mutta toki varmasti erilaisia ajatuksia eri kokoisissa ja eri alueella sijaitsevissa kunnissa on esimerkiksi siitä, mitä tapahtuu palveluille oman kunnan alueella. Säilyykö kaikki ennallaan, paraneeko vai heikkeneekö palvelut, ja miten yhteistyö kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden välillä sujuu.

Missä asioissa asukkaat näkevät muutoksen vuonna 2023?

Heli Leinonkoski: Alkuvaiheessa kuntalainen tuskin näkee isoja muutoksia, sillä esimerkiksi asiointi toteutuu tutuilla terveysasemilla. Tietyt käytännön asiat, kuten esimerkiksi laskutus- ja yhteystiedot muuttuvat.

Mistä kaikesta tuleva aluevaltuusto päättää?

Kati Kallimo: Aluevaltuusto päättää siitä, miten Keski-Suomessa järjestetään sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Päätökset koskevat sitä, miten hyvinvointialueen rahoitus kohdennetaan eri palveluihin, millä perusteilla erilaisia palveluja myönnetään tai miten huolehditaan siitä, että alueella toteutuu lakisääteiset palveluvelvoitteet ja alueen asukkaiden yhdenvertaisuus palveluissa, päätetään myös esimerkiksi asiakasmaksuista.

Päätettävänä ovat myös muun muassa hyvinvointialuestrategia, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategia, pelastustoimen palvelutaso, hyvinvointialueen talousarvio ja taloussuunnitelma sekä hyvinvointialueen hallintosääntö.