Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällä lahjalla on käyttöä ympäri vuoden – erityisesti miehiä kaivataan verenluovuttajiksi

Uusia verenluovuttajia tarvitaan. Erityisesti miehistä on pula, vaikka molempien sukupuolten veri onkin yhtä arvokasta ja käyttökelpoista. Miehet pystyvät kuitenkin luovuttamaan verta naisia useammin.

– Miehille koituu vähemmän haittaa verenluovutuksesta, koska he ovat isompikokoisia, heillä on isompi verivolyymi ja rautavarastot. Sitä kautta he pystyvät myös luovuttamaan useammin. Miehet voivat luovuttaa verta 61:n ja naiset 91:n päivän välein, kertoo Verenluovutuksen asiakaspäällikkö Liisa Romo.

Verenluovuttajista 60 prosenttia on naisia ja 40 prosenttia miehiä.

– Pohdimme veriveljien kanssa, olisiko yleensäkin niin, että naiset haluavat auttaa enemmän. He tekevät myös enemmän vapaaehtoistyötä, etenkin nuoret naiset ovat sillä tavalla aktiivisia, Romo pohtii.

Veripalvelun tavoitteena on ylläpitää viiden päivän punasoluvarastoa jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla ja kaikille potilaille Suomen sairaaloissa riittää verta, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800. Jyväskylässä verenluovuttajia käy viikossa noin 180.

Vain noin kolme prosenttia suomalaisista luovuttaa verta.

– Valtakunnallisesti kutsumme tuhansia verenluovuttajia viikossa, ja vain murto-osa heistä tulee luovuttamaan.

Suomessa noin 40 000 potilasta tarvitsee verivalmisteita vuosittain. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti.

– O- on hätäveri, jota voidaan antaa ensiaputilanteissa, joten sitä tarvitaan suhteellisesti vähän enemmän. Punasolujen pinnalla ei ole vasta-aineantigeenejä, joten se sopii kaikille.

Verta tarvitsevat esimerkiksi leikkauspotilaat, onnettomuuksien uhrit, synnyttäneet äidit, keskosvauvat sekä verisairauksia ja syöpää sairastavat.

Veripalvelun nettisivulta löytyy tietoa siitä, kuka sopii verenluovuttajaksi. Pääsääntöisesti luovuttajan täytyy olla täysi-ikäinen, terve ja tuntea vointinsa hyväksi. Ennen verenluovutusta täytetään verenluovuttajan terveyskysely.

– Usein voi luovuttaa, vaikka sairastaisi esimerkiksi astmaa tai verenpainetautia, mutta sairauden pitää olla tasapainossa. Terveydentilakyselyllä turvaamme, että verenluovutus on turvallista luovuttajalle ja verivalmiste turvallista potilaalle.

Veripalvelu Jyväskylän toimipiste on sijainnut vuodenpäivät Puistokadun päässä, Kolmikulmassa katutasossa. Verenluovutukseen varataan aika. Luovutuksessa verta otetaan vajaa 500 millilitraa 10–15 minuutissa.

Kaikki Suomessa kerätty veri toimitetaan Veripalvelun päätoimipisteelle Helsinkiin, jossa veret prosessoidaan valmisteiksi: verihiutaleiksi, punasoluiksi ja plasmasta tehdyiksi lääkkeiksi.

www.sovinkoluovuttajaksi.fi