Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulun ajan herkut leivotaan ja koristellaan yhdessä

Jyväskylän Marttalassa tuoksuu joulu. Uunista on juuri nostettu monenlaisia herkkuja pöydälle jäähtymään. Edessä ovat vielä illan parhaat puuhat: leivosten koristelu ja tietenkin maistelu. Lila Hiljanen, 9, on leiponut pipareita myös kotona.

– Kun tehtiin ekan kerran pipareita iskän kanssa, ei käynyt hyvin. Mä pidin piparitaikinaa mikrossa noin 40 sekuntia, että se sulaisi nopeammin, mutta sitten se koko taikina jo melkein kypsyi. Taikina murentui, Hiljanen muistelee.

Piparit ovat monen lapsen mielestä joulun paras herkku, ja niitä voi koristella esimerkiksi sokerimassalla, nonparelleilla, pienillä vaahtokarkeilla ja ranskalaisilla pastilleilla. Paras pipari on sellainen, joka on suorastaan kuorrutettu koristeilla. Erilaiset muodot kiinnostavat lapsia myös. Parhaat piparimuotit ovat:

– Tähdenlento tai lumiukko, Ella Eklund, 8, pohtii.

Hänen lempijouluherkkunsa ei kuitenkaan ole makea.

– Joulupuuro!

Lasten ja lastenlasten mieliksi teemme jälkiruoaksi aina sekametelisoppaa.

Sinikka Niekka

Puhe lahjatoiveista kirvoittaa keskustelun joulupukin aitoudesta.

– Kukaan meidän luokkalainen ei usko joulupukkiin, vaikka Joulupukin kuumassa linjassa on se oikea joulupukki. Mun mummo kertoi, Lila Hiljanen tietää. Hän on myös yrittänyt soittaa kuumalle linjalle.

Samalla kun piparkakkujen koristeet löytävät paikkansa, lapset pohtivat, että välillä näyttää kyllä siltä, että joulupukilla olisi tekoparta.

Joulupukin konttiin toivotaan muun muassa rahaa, pleikkaria ja puhelinta. Pukille on kirjoitettu joululahjatoiveita, vaikka kaikki eivät pukkiin enää uskokaan. Joulupukille osoitetut kirjeet on toimitettu äideille, jotka lähettävät ne Korvatunturille.

– Mä toivon kahta Nerf-pyssyä ja kahta Legoa, 7-vuotias Jooa Sillanpää sanoo.

– Mä toivon vaatteita, jotain kivoja huppareita. Vihreää, niin kuin Billie Eilishillä, Jessi Poikolainen, 10, sanoo.

Kaikissa perheissä joulupukki ei ennätä käydä, mutta sitten lahjat löytyvät ovelta, lapset tietävät.

Kaisa Kylmälahti, 14, koristelee joulumuffinsseja yhdessä mumminsa Sinikka Niekan kanssa. Muffinssit eivät ole aivan tavallisia, sillä jokaisen leivoksen sisälle on piilotettu Dumle-karkki. Myös suklaakonvehdit sopivat yllätyksiksi muffinssien sisälle.

– Jännityksellä odotamme, mitä suklaalle on tapahtunut; se on tietenkin sulanut. Muffinsien päälle tulee vaniljakreemiä ja piparkakkukoriste, Niekka kertoo.

Hän muistelee leiponeensa usein maustekakkuja lastensa joulumyyjäisiin. Nyt leipominen on jäänyt vähemmälle, mutta etenkin suolaisista ruoista pidetään kiinni joka joulu. Joulupöydästä pitää löytyä kalaa.

– Sillejä ja lohta. Lasten ja lastenlasten mieliksi teemme jälkiruoaksi aina sekametelisoppaa eli kiisseliä. Sitä syödään sitten monta päivää, kun on kerran tehty iso annos.

Kaisa Kylmälahti leipoo myös kotona, yleensä marenkeja ja mutakakkuja. Joulussa hän odottaa kahta asiaa:

– Tunnelmaa ja ruokaa.

Joululomalla lapsiperheissä lasketellaan, hiihdetään ja luistellaan. Myös leikkimistä kavereiden kanssa odotetaan innolla. Lila Hiljanen aikoo käydä myös ratsastamassa, sillä se on hänen uusi harrastuksensa.

– Aion mennä myös iskän rekan kyytiin, se lupas mulle.

Tänä vuonna lumesta on saanut nauttia jo monta viikkoa. Ella Eklund kertoo, että hän on tehnyt lumesta erilaisia lumiukkoja koulun pihalle.

– Star Wars -tyyppejä, kuten Yodan, hän tarkentaa.

Mutta nyt ulkoleikit saavat odottaa, on aika herkutella ja lähteä kotiin valmistelemaan joulua.

Keski-Suomen Marttojen jouluisella leivontakurssilla lapset ja aikuiset leipoivat yhdessä suklaisia Hanna-tädin kakkuja, tahmeita piparikierteitä, arabialaista maustekakkua, joulumuffinsseja, riisisuklaapaloja ja perinteisiä joulutorttuja. Reseptit löytyvät netistä Valion, Yhteishyvän ja K-Ruoka-reseptit sivuilta.