Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Puustinen myöntää olevansa jouluromantikko

Jyskän Varastomyymälän yrittäjä Timo Puustinen on jouluihminen isolla jiillä, ja tähän aikaan vuodesta se myös näkyy.

– Tonttulakki on ollut päässä itsenäisyyspäivästä asti.

Puustisen mukaan koko myymälässä on leppoisa joulutunnelma, vaikka vipinää onkin tavallista enemmän.

– Ehkä henkilökuntakin tykkää joulusta. Ainakin vaikuttaa, etteivät joululaulut vielä ahdista.

Myymälässä joulutunnelma jatkuu useamman viikon. Viime vuosina joulusesonki on kuitenkin muuttunut.

– Aiemmin sesonki alkoi itsenäisyyspäivänä ja oli aivan hullua jouluun asti. Aluksi se aikaistui marraskuulle, mutta nykyään kausivaloja alkaa olla tarjolla jo elokuussa.

Tietenkin on sen verran ketun häntä kainalossa, että toivon meille asiakkaita, maahantuojalle näkyvyyttä ja radiolle kuuntelijoita.

Timo Puustinen

Myös ostoskäyttäytyminen on muuttunut.

– Ihmiset etsivät koko ajan kestävämpiä ja kierrätettäviä tuotteita. Esimerkiksi muovikuusi saatettiin ennen ostaa vain yhdeksi jouluksi, mutta nyt sen täytyy kestää useamman vuoden.

Hyväntekeväisyys kuuluu vahvasti Puustisen jouluun. Aiempina vuosina hän keräsi joululahjoja lapsille Ukrainaan ja kuljetti ne sinne itse.

– Olen skeptinen hyväntekeväisyystoimijoita kohtaan, joten halusin itse viedä lahjat ja varmistaa, että kaikki apu menee varmasti perille ja oikeaan osoitteeseen, Puustinen kertoo.

Lahjoitusmatkat ovat olleet tauolla Ukrainan levottomuuksien ja koronan vuoksi, mutta hyvän tekeminen on jatkunut kotimaassa.

Tänä vuonna Puustinen jakaa Varastomyymälän joulukalenterin kautta lähes 10 000 euron arvosta käyttötavaraa sitä tarvitseville. Radio Keskisuomalaisen taajuudella pyörivässä joulukalenterissa on joka päivä jaossa paketti, joka sisältää muun muassa valaisimia, pilkkivälineet, tuubihuiveja ja pipoja, kahvia, suklaata, paristoja, jouluvaloja, lettupannun, leluja, joulukoristeita, kynttilöitä, saippuaa, kuulokkeet, joulusukat ja kahvinkeittimen.

– Kalenterin idea on, että soittaja, jota onnistaa joulukalenterin avauksessa, saa lahjoittaa paketin jollekin, joka sitä tarvitsee.

Puustinen uskoo hyvän kierrättämiseen. Joulukalenterissa hyvää pääsevät tekemään tuotteita lahjoittaneet yhteistyökumppanit sekä kalenterin avaaja, joka saa antaa tuotteet niitä tarvitseville.

– Hyvä mieli tulee paketin saajalle, sen antajalle, kokoajalle ja siihen tavaraa luovuttaneille. Toivottavasti tällä on vaikutusta mahdollisimman monien asenteisiin, Puustinen toteaa.

– Ja tietenkin on sen verran ketun häntä kainalossa, että toivon meille asiakkaita, maahantuojalle näkyvyyttä ja radiolle kuuntelijoita. Siten kaikki hyötyisivät jotenkin, hän jatkaa.

Joulu on ympäri vuoden tiiviisti työllistetylle Puustiselle harvoja pysähtymisen paikkoja.

– Silloin ollaan lasten kanssa kotona ja vietetään perinteistä joulua. Siihen kuuluu saunomista, ruokaa, kirkossa käyntiä, sukulointia, lautapelejä ja myöhään valvomista. Me oikein romantisoidaan joulua! Eikä joulu suinkaan lopu Tapaninpäivään.

– Tammikuussa alkaa valmistautuminen seuraavaan jouluun. Tammi–helmikuussa ostetaan seuraavan joulun tavarat. Minun joulutunnelma jatkuu maaliskuulle asti. Ja usein hankin siinä samalla itse ensi vuoden joululahjat.

Suur-Jyväskylän Lehti ja Radio Keskisuomalainen ovat osa Mediatalo Keskisuomalaista.