Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olli Puusaari rakentaa teoksensa kerroksellisesti

Jyväskyläläisen taidegraafikko Olli Puusaaren näyttely päättää Galleria Ratamon näyttelyvuoden. Kyseessä on Puusaaren ensimmäinen yksityisnäyttely 27 vuoden tauon jälkeen. Hän kokosi esille pääasiassa viime vuosina valmistuneita pigmenttimustevedoksiaan.

Lisäksi Puusaari toi näyttelyyn serigrafiana toteutettuja kasvomuotokuvia 90-luvulta. Sama aihepiiri toistuu myös uudessa teossarjassa, joka koostuu Puusaaren omakuvasta ja muutamien hänen ystäviensä muotokuvista. Puusaaren muotokuvateokset paljastavat ihmisten kasvoilta eletyn elämän jäljet ja uurteet.

– Olen ollut aina kiinnostunut kuvaamaan ihmiskasvoja, Puusaari sanoo.

Puusaari on pitkän linjan serigrafiataitaja. Nykyisin hän tekee digitaalista taidetta, jossa on havaittavissa samaa estetiikkaa ja tunnelmaa kuin hänen grafiikassaan. Kerroksellisuus, lukuisat päällekkäiset läpikuultavat tasot, mustavalkoisuus ja harmaan skaalassa liikkuvat sävyt ja harmonisuus yhdistävät Puusaaren teoksia.

– Yleensä intuitio ohjaa työskentelyäni, ja näen tehdessä mihin suuntaan työ kehittyy, Puusaari pohtii.

Puusaari käyttää teostensa lähtökohtana usein joko itse ottamaansa valokuvaa tai skannattua esinekuvaa. Hän on lisännyt esinekuviinsa tasoja ja kerroksellisuutta hyödyntämällä esimerkiksi vanhoja kirjankansia ja ruutupaperia.

Puusaari on löytänyt kauneutta muun muassa työkaluista, uistimista, patinoituneista aterimista, vanhoista teatterikiikareista ja pullonavaajasta. Puusaari kertoo, ettei teoksiin valittuihin esineisiin liity useinkaan symbolista arvoa.

– Jotkut kuvien esineet ovat tavalla tai toisella tärkeitä minulle, mutta olen yleensä mennyt esinekuvissa estetiikka edellä, Puusaari kuvailee.

Oman osansa näyttelyä muodostavat Puusaaren abstraktit teokset, joita hän itse luonnehtii eräänlaisiksi konkretismin sukulaisiksi.

– Rakennan nämä teokset käyttämällä väripintoja ja selkeitä muotoja, Puusaari sanoo.

Olli Puusaari. Galleria Ratamo. 9.12.2021–2.1.2022.