Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taide tuli keskustaan ihmisten lähelle; palaute on ollut hyvin myönteistä

Lokakuun lopusta lähtien keskustan kauppakeskus Forumissa on voinut poiketa sisälle installaatioon, joka on yhdistelmä muun muassa media- ja valotaidetta, musiikkia ja maalauksia.

Labyrinth of Love -installaation ovat tehneet Riikka Maria Partanen, Sir Michael Madness ja Jani Askolin. Teoksen toteutus oli mahdollista Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

–Olemme keränneet teokseen vuosien varrelta materiaalia. Joitakin teoksia kaupunkilaiset ovat voineet nähdä Valon kaupunki -tapahtumassa. Tämän installaation rakentaminen vei neljä viikkoa, Riikka Maria Partanen kertoo.

Hän oli alun perin luokanopettaja ja kuvataiteen opettaja.

Viimeiset 12 vuotta hän on ollut kuvataiteilija.

– Minulla on ollut aina palo tehdä itse taidetta, mutta meni aika pitkään ennen kuin uskalsin lähteä siihen maailmaan täysipäiväisesti. Muutos alkoi, kun asuin kaksi vuotta Costa Ricassa. Siellä tapahtui ajatusmuutos, että voinkin itse päättää mitä teen elämälläni.

– Ajattelin aluksi, että jos en jostain syystä pärjää, niin aina voin palata entiseen ammattiin. Päätöksen jälkeen en ole edes miettinyt sitä vaihtoehtoa.

Installaatiota on käynyt tähän mennessä katsomassa digitaalisen laskurin mukaan yli 11 000 ihmistä. Erityisen ilahtunut Riikka Maria Partanen on siitä, että nuoriso on ”löytänyt” teoksen.

– Meillä on ilmainen sisäänpääsy ja se vaikuttaa siihen, että nuoretkin pystyvät helposti poikkeamaan.

– Ehkä se innostaa heitä myöhemmin menemään museoon tai parhaimmillaan tekemään itse kuvataidetta. Sekin on ihana, kun aikuiset sanovat, että perheen nuoret käskivät tulla, Partanen sanoo.

Installaatio on tyhjillään olevassa myymälätilassa. Taiteilijat ovat saaneet siitäkin palautetta, että on mahtavaa, kun teos on keskustassa ja yllättäen kauppakeskuksessa.

– Useat kävijät ovat sanoneet, että ovat olleet menossa ostoksille ja päätyivätkin upeaan maailmaan. Yllätyksellisyys viehättää kävijöitä, ja kiitokset tilan saamisesta käyttöön Forumille. Ehkä tämä tuo heille vastaavasti hyvää näkyvyyttä.

– Olisi kiva, jos keskustassa olisi useampi paikka kulttuurin käyttöön, kun tiloja on tyhjillään. Siitä olisi hyötyä kaikille. Ainakin itse haluan tuoda taiteen sinne, missä ihmiset ovat.

Installaatio on esillä 31.12. saakka. Arkisin siihen voi tutustua kello 14–19 ja Tapaninpäivänä kello 12–16.