Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maria Lund on omimmillaan, kun hän saa suoran kontaktin yleisöön

Näyttelijä ja laulaja Maria Lund ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaikka poikkeusolot ovatkin tyhjentäneet taiteilijoiden esiintymiskalentereita. Hän kertoo ottaneensa kaiken ilon irti perhe-elämästään.

– Työtahtini on ollut pitkään tosi kiireinen, mutta nyt on ollut pitkiä aikoja kun ei ole saanut tehdä töitä. On ollut hyvä hetki pysähtyä, viettää aikaa kotona ja olla lasten kanssa. Onpahan jotain, mitä voimme sitten muistella vanhainkodissa, Lund kertoo korona-ajastaan.

Maria Lund asuu nykyään uusperheensä kanssa Porvoossa. Aiemmin hän asui pitkään Keski-Suomessa, ja oli myös tuttu näky Jyväskylän kaupunginteatterin näyttämöllä. Menneeseen syksyyn hänellä mahtui myös erityisiä onnen hetkiä, kun Lund asteli avioon miehensä Jussin kanssa.

– Onneksi häät osuivat sellaiseen aikaan, kun kaikki oli hetken aikaa auki ja luultiin, että kaikki olisi koronan osalta ohi.

Lundia kuullaan Jyväskylässä torstaina, kun Tuliset tenorit ja suloiset sopraanot: Joulun taikaa 2021 -joulukonsertti saapuu Jyväskylän Paviljonkiin. Lund nousee lavalle Johanna Förstin, Jyrki Anttilan ja Pentti Hietasen kanssa. Solistien lisäksi lavalla esiintyy 9-henkinen orkesteri.

– Ensi vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun aloitimme esitykset tällä konseptilla. Neljäs solisti on vaihdellut, mutta Försti, Hietanen ja minä olemme olleet kaikilla kiertueilla mukana.

On helpompi saada ihmiset itkemään kuin nauramaan.

Esiintymislavan luvataan huokuvan joulun tunnelmaa, kun kapellimestari Lasse Piiraisen johtama orkesteri astelee lavalle. Lundia kuullaan konsertissa myös aivan uudenlaisessa roolissa. Lund kertoo soittavansa pianoa ensimmäistä kertaa julkisesti.

– Halusimme konserttiin myös vähän kotoista tunnelmaa, ja sehän on hyvin kotoista, että istutaan yhdessä pianon äärelle ja soitetaan joululauluja. Eli soitan pianoa ja Johanna viulua, ja se on tosiaankin kotoista, vitsailee Maria Lund.

Hänen ykkössoittimensa on aina ollut harppu, sillä hän onkin esiintynyt ja kilpaillut paljon.

– Olen kyllä soittanut pianoakin, se oli ensimmäinen soitin jolla aloitin. Mutta se jäi aina vähän harrastustasolle. Sitä saa tulla kuulemaan nyt suloisena lisäelementtinä. Aina pitää olla jotain jännitettävää ja tämä on tänä vuonna se asia, Lund naurahtaa.

Konsertissa on luvassa myös silmänruokaa, kun naissolistit saavat ylleen Jukka Rintalan uniikit iltapuvut. Sekä Lundin että Förstin päällä nähdään konsertin aikana viisi erilaista asukokonaisuutta. Myös naissellisti ja -viulisti saavat ylleen Rintalan luomukset.

– Esityksen tuottaja Lilja Kainulainen on aina panostanut visuaalisuuteen. Esityksessämme voi keskittyä muuhunkin kuin lauluun, koska suurin osa lauluista on ihmisille tuttuja. Kun on jotakin valmiiksi tuttua, voidaan lisätä myös jotakin uutta.

Lundin mukaan joulukonsertissa on mukana tuttuja, rakkaita joululauluja, mutta myös uusia sovituksia. Lund kertoo tehneensä käännöksen vanhaan jazztyyliseen Santa Baby -kappaleeseen, jonka teki aikanaan tunnetuksi Eartha Kitt. Suomen kielen lisäksi sanoituksia on päivitetty nykyaikaan.

– Olen siinä kappaleessa omimmillani, kun saan suoran kontaktin yleisöön.

Maria Lundia nähdään ja kuullaan erilaisissa produktioissa ympäri vuoden. Kuluvana vuonna Lund on konsertoinut muun muassa Pepe Wilbergin kanssa. Naisenergiaa lavalla on nähty sen sijaan Hajuvettä ja lihapullia -esityksessä, jonka toinen käsikirjoittajakin Lund on. Humoristisessa näytelmässä kurkistetaan musiikkiteatterin kulissien taakse eli mitä tapahtuu, ennen kuin esirippu aukeaa.

– Nimeä on kummasteltu paljon. ”Hajuvettä ja lihapullia” on vanha sanonta, joka kuvaa sitä, miten kaksi asiaa sopivat huonosti yhteen. Halusimme purkaa myyttejä ja näyttää oikeita persooni­amme ja sitä, mitä arki saattaa olla. Kun esirippu aukeaa, kaikki on täydellistä, mutta sitä ennen kaikki saattaakin olla ihan päin prinkkalaa.

Hajuvettä ja lihapullia -näytelmä on kerännyt kiitosta. Joillekin Lundin komediallisempi puoli on tullut yllätyksenä.

– Olen saanut ihanaa palautetta myös kollegoilta, että ”en tiennyt, että olet komedienne”. Se on puoli, joka minussa on kytenyt. Se on myös haaste: on helpompi saada ihmiset itkemään kuin nauramaan. Sitä haastetta oli kiva lähteä purkamaan, ja minä rakastan haasteita.

– Komedia on muuttunut vaikeaksi lajiksi myös siksi, että pitää olla todella varovainen, mille saa nauraa. Käänsimme asian niin, että nauramme vain itsellemme, Lund lisää.

Näytelmä saapuu luultavasti myös Jyväskylään ensi vuoden puolella.

Ensi vuonna Maria Lund nähdään jälleen myös teatterin lavalla, mutta minkä, se on vielä salaisuus. Hän kertoo, että erilaisissa konsepteissa ja erilaisten orkesterien kanssa esiintyminen on hänen työnsä suola.

– Uskon, että koronapassi helpottaa meidän alaamme ja etenkin teattereita. Toivotaan näin, mutta aina mennään kuitenkin terveys edellä, hän päättää.

Tuliset tenorit ja suloiset sopraanot: Joulun taikaa 2021 -joulukonsertti Jyväskylän Paviljongissa 16.12. kello 19.