Sosiaalisen median aika on mullistanut mahdollisuudet nousta suuren huomion keskipisteeseen. Tästä erinomainen esimerkki on jyväskyläläinen 12-vuotias sulkapallolahjakkuus Aapo Puhakka. Hänellä on sosiaalisen median palvelussa Instagramissa yli 40 000 seuraajaa ja Youtubessa katsotuimmilla videoilla on miljoonia toistokertoja.
Huomio kasvoi äkillisesti kansainväliseksi. Nuorukaisen taitoja on esitelty jo esimerkiksi indonesialaisessa tv-lähetyksessä, ja nähtyjä taitoja on harjoiteltu esimerkiksi Korean maajoukkueen keskuudessa vaihtelevalla onnistumisprosentilla.
– Emme alun perin edes tienneet asiasta. Indonesialaiset fanit vain yhtäkkiä kyselivät, tiesimmekö videoiden pyörivän heillä televisiossa, isä Marko Puhakka muistelee.
Alun perin pelejä kuvattiin, jotta sukulaiset pääsivät näkemään Aapon otteita ja oman kehittymisen seuraaminen oli helpompaa. Videot ovat innostaneet uusia harrastajiakin lajin pariin.
– Nopeasti huomasimme kansainvälisen kiinnostuksen, ja käänsimme kaikki kanavat englannin kielelle. Huomion määrä ja kanssakäyminen fanien kanssa lisääntyy jatkuvasti, isä taustoittaa.
Sulkapallo valikoitui Aapon lajiksi 5-vuotiaana hieman sattumankin kautta, kun lehdessä nähtiin ilmoitus Jyväskylän Sulkapalloseuran hakevan uusia jäseniä. Ammattimaisemmin lajiin on suhtauduttu noin kolmen vuoden ajan. Harjoitusmäärissä näkyy ammattimaisuuden kovakin puoli: lajiharjoittelua tulee viikossa noin 12 tuntia ja siihen lisätään päälle vielä fysiikkaharjoittelu.
Parasta lajissa on kilpailutilanteet, kun pääsee päihittämään kanssapelaajan.
Aapo Puhakka
Kun koulusta on vapaata, harjoitusmääriä kasvatetaan jopa 22–25 tuntiin viikossa. Kuudesluokkalainen poika suhtautuu kouluunkin vakavasti. Aapo kävi vastikään yläasteen liikuntaluokan testeissä ja sen jälkeen suunnitelmissa on jatkaa Mäkelänrinteen urheilulukioon Helsinkiin.
Aapolla on laaja taustaa erinäisistä lajeista, jotka karsiutuivat ajan kanssa pois. Sulkapallon kovia harjoitusmääriä jaksaa lajin mielekkyydellä. Nopeana liikkujana ja hyvänä lyöjänä Aapo on niittänyt junioreissa menestystä.
– Parasta lajissa on kilpailutilanteet, kun pääsee päihittämään kanssapelaajan, Aapo hymähtää.
Liikaa ei kuitenkaan haluta ahnehtia, vaan pitkäjänteisyys pidetään mielessä. Tällä hetkellä töitä tehdään nimenomaan pitkän aikajänteen tähtäimellä.
– Valmentajan kanssa töitä on tehty niin, että kehitys ei juuri nyt välttämättä ole nopeinta, mutta se maksaa itsensä takaisin myöhemmässä vaiheessa, isä toteaa.
Aapo ei epäröi, kun hän toteaa tavoitteekseen menestyksen arvokisoissa. Jo 12-vuotiaana hänelle haetaan ärsykkeitä, jotka valmistavat sulkapalloammattilaisuuteen. Esimerkiksi kilpaileminen kansainvälisillä kentillä ja sen mukana tuoma matkustaminen pelireissuilla on tullut Aapolle jo hyvin tutuksi.
Se on toisaalta ollut myös pakotettua, sillä uusien kilpakumppanien löytäminen Suomesta on haasteellista. Omassa ikäluokassa on vastassa aina samat vastustajat, ja vanhemmilla pelaajilla fysiikan tuoma etu on liian suuri.
– Reissaamisella haemme myös rutiinia erilaisiin tilanteisiin, jotta tulevaisuudessa mikään ei tule yllätyksenä, isä toteaa.