Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Ei mitään perinteisiä pukudraamoja

Suoratoisto

The Favourite (2018)

Ohjaus: Yorgos Lanthimos. Elisa Viihde.

****

1700-luvun alun Englannissa kuningatar Anna ( Olivia Colman) on henkisesti ja fyysisesti kyvytön johtamaan sotaa käyvää maataan. Niinpä kreivitär Sarah ( Rachel Weisz) on ottanut kruunaamattoman sijaishallitsijan paikan ja johdattelee kuningattaren politiikkaa mieleisiinsä suuntiin. Myös yllättäen hoviin saapuva Sarahin serkku Abigail ( Emma Stone) päättää juonitella itsensä kuningattaren vaikutusvaltaiseen suosioon.

Kreikan ”oudon aallon” kuuluisin edustaja Yorgos Lanthimos ( Dogtooth, 2009; The Lobster, 2015; Killing of a Sacred Deer, 2017) on The Favouritessa aiempaa vähemmän outo ja monitulkintainen. Se ei kuitenkaan ole tehnyt hänestä tylsää.

Lanthimosin käsikirjoituksille tunnusomainen tunnereaktioista riisuttu dialogi, joka korostaa elokuvien omaa keinotodellisuutta, on vaihtunut vivahteikkaampaan ja ilmeikkäämpään ilmaisuun. Tämä satoi vahvan naiskolmikon laariin, ja heidän roolisuorituksensa huomioitiin Oscar-ehdokkuuksilla.

Miesten tehtäväksi jää pöyhkeillä puvuilla ja peruukeilla sekä edustaa yläluokan henkistä rappiota.

Tale of tales (2015)

Ohjaaja: Matteo Garrone. HBO Max.

***

Kahdesti Cannesin Grand Prix’lla palkittu ( Gomorra, 2008; Reality, 2012) Matteo Garrone siirtyi Tale of Talesissa realistisesta rikoskuvauksesta ja satiirisesta tosi-tv-maailmasta uuteen suuntaan. Italialaisohjaaja hylkäsi englanninkielisessä debyytissään realistisen tyylinsä, vaikka kuvausympäristöinä toimivat aidot italialaiset renessanssilinnat ja luonnonmetsät.

Tale of Tales pohjaa napolilaisen runoilijan Giambattista Basilen (1566–1632) keräämään kansansatujen kokoelmaan Pentameroneen. Muun muassa Hans Christian Andersenin ja Grimmin veljesten innoittajana toimineen teoksen viidestäkymmenestä tarinasta Garrone on poiminut kolme. Niissä kuningatar syö merihirviön sydämen, kuningas rakastuu vasikan kokoiseen kirppuun ja muutenkin liikutaan absurdin ja vieraan alueilla.

Tale of Talesin rujossa mutta barokkimaisen komeassa maailmassa Salma Hayek, John C. Reilly ja Vincent Cassel tulkitsevat fyysisistä ja psyykkisistä ääritiloista kärsiviä, intohimojensa ja pakkomielteidensä sokaisemia hahmoja.

Episodimainen tarinakokoelma on kiinnostavampi ja alkuteoksen hurjuudelle uskollisempi kuin Hollywoodissa tehtaillut satujen modernisoidut filmatisoinnit. Niin on myös Garronen italiankielinen Pinocchio vuodelta 2019.