Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustankorkea nostaa jätemaksuja ensi vuonna; yksi syy asiakaspalvelun henkilöstön lisäys

Mustakorkean jätemaksut nousevat ensi vuonna Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Tammikuusta alkaen omakotitalot maksavat kuukaudessa hieman reilun euron enemmän kuin tänä vuonna. Kerrostaloasunnoilla nousu on noin 30 senttiä kuukaudessa. Perusmaksu ja jätteiden vastaanottomaksut jäteasemilla pysyvät ennallaan ensi vuonna.

Jätemaksuista päättää Jyväskylän seudun jätelautakunta, joka vahvisti uudet jätemaksut 2. joulukuuta.

Laukaan jätekuljetukset siirtyivät Mustankorkea Oy:n hoidettavaksi 1.4.2020 ja Toivakan 1.4.2021.

– Kuljetushinnat vaihtelevat alueittain urakoitsijoiden ja alueen etäisyyksien mukaan. Meidän toimialueellamme kuljetukset ovat halvimmat Jyväskylässä ja Muurame tulee toisena. Laukaassa ja Toivakassa kuljetushinnat ovat hieman korkeammat, Mustankorkea Oy:n toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo.

Jätekuljetusten hinta nousee ensi vuonna 9,3 prosenttia. 5,3 prosenttia johtuu kuljetusten kustannusindeksin noususta ja loput neljä lisääntyneistä asiakaspalvelun ja kuljetusten järjestämisen henkilöstökuluista.

Martikainen jatkaa, että kun uudet kunnat tulevat mukaan kuljetuksiin, siihen tulee tietynlainen siirtymävaihe, vaikka siihen pyritään valmistautumaan hyvin.

– Tiedoissa oli varsinkin Laukaan osalta puutteita. Meillä ei ole ollut tietoa kaikista osoitteista, esimerkiksi mikä on astioiden tyhjennysväli tai astiakoko. Näiden tietojen tarkistaminen ja järjestelmiin kirjaaminen on vienyt aika paljon aikaa.

Myös Jyväskylästä ja Muuramesta asiakkaat ottavat yhteyttä jonkin verran.

– Palautteen lisäksi nykyään kysytään jätehuoltoon liittyviä neuvoja. Myös korona on aiheuttanut, varsinkin epidemian alussa, useita yhteydenottoja. Alimitoitimme viime vuoden alussa asiakaspalvelun tarpeen, mutta olemme lisänneet henkilöstä sille puolelle.

Asiakaspalvelijoiden työ koostuu myös autopäätepalautteiden käsittelystä. Autopäätepalautteiden määrä on kasvanut vuodesta 2017 noin 145 prosenttia. Niihin kuljettajat kirjaavat havaintojaan keräysreitiltä, esimerkiksi jäteastian eteen pysäköidystä autosta.

Esko Martikainen esittää toiveen Mustankorkean asiakkaille, että talviaikaan jäteastioiden edusta pidetään lumesta puhtaana ja jäätiköt hiekoitetaan.

– Biojäteastian jätteistä tulee kosteutta ja biojätteet jäätyvät helposti. Säiliön pohjalle voi laittaa paperia, pahvia tai turvetta, jotka imevät kosteutta. Jos biojäte jäätyy jäteastiaan, kuski ei saa hakata jätettä irti. Astia särkyy helposti ja se on kuskin vika. Jos asiakas epäilee, että jäte on jäätynyt, jäteastian voi viedä vähäksi aikaa vaikkakin lämpimään autotalliin, että saa sisällön sulamaan, Martikainen vinkkaa.