Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaisa Halmemies rakastaa haikeita joululauluja; niihin kätkeytyy kuulijoiden omia muistoja

Kuoronjohtaja Kaisa Halmemies vastaa amerikkalainen joulujazz, kun häneltä kysyy mikä tulee mieleen sanasta ”joulumusiikki”. Myös perinteiset, hieman melankoliset joululaulut ovat hänelle mieluisia.

– Kun sain ostaa cd-levyjä, ostin kokoelman, jossa oli vanhoja äänityksiä, muun muassa Frank Sinatraa. Jazzissa on rikas harmonia ja svengi, ja se viehättää minua. Suomalaiseen jouluun kuuluu tärkeänä kuoromusiikki. Itselle joulumusiikki on kuulunut elämään lapsesta lähtien, kun olen laulanut kuoroissa ja soittanut joulukonserteissa viulua. Siitä tiesi, että joulu lähestyy, kun alettiin harjoitella joululauluja, Kipinät-kuoroa ja muutamaa muutakin kuoroa johtava Halmemies sanoo.

Tunnetasolla musiikin merkitys on Kaisa Halmemiehen mukaan jouluna tärkeä. Hän arvelee, että lauluihin liittyy paljon muistoja.

– Itselle on jäänyt mieleen esimerkiksi joulukasetit, joita kuuntelin lapsena. Laulujen avulla voi käsitellä tunteita ja hakea niiden kautta joulun tunnelmaa. Joululaulut ovat usein nostalgisia, mutta eivät surullisia. Joulu on historiallinen juhla, ja siihen liittyy perinteitä ja niiden kunnioittamista.

Halmemiehen mukaan joskus nauretaan, että vaikka suomalaiset joululaulut kulkisivat duurissa, ne ovat hyvin surusävytteisiä.

– Esimerkiksi iloisessa tonttulaulussa lauletaan ”Hetken kestää elämää, ja sekin synkkää ja ikävää.” Hieman haikeat joululaulut kolahtavat johonkin melankoliseen mielenmaisemaan. Niissä on joku ihanuus, joka viehättää.

Kaisa Halmemies on sanoittanut ja säveltänyt kaksi joululaulua kuorolle. Toinen niistä Hei joulumieli esitettiin jo viime jouluna ja tänä vuonna sai kantaesityksen Joulun ihme. Molemmat laulut ovat hänelle itselleenkin yllättävän iloisia.

Jouluna musiikilla on hyvin monille tärkeä merkitys. Musiikin ammattilaiselle se tarkoittaa sesonkia konserttien muodossa.

– Joulukonsertteihin tulee paljon väkeä. Monet tähtiartistitkin tekevät joululevyjä jossain vaiheessa uraansa. Ne levyt myyvät, sillä ihmiset rakastavat kuulla samoja lauluja uusilla sovituksilla, Halmemies toteaa.

Kipinät-kuoro on 3-vuotias. Kuoro osallistui ensimmäisenä vuotenaan Tampereen Säveleen ja sai sieltä heti pääpalkinnon. Se oli yllätys kuorolaisille ja antoi intoa jatkoon.

Kuoro tuli tutuksi tv-katsojille osallistuttuaan viime keväänä Talent-kilpailuun. Kuorolaiset ovat vierailleet myös Suomipopin radio-ohjelmissa ja yllättäneet laulullaan tunnettuja artisteja.

Monet asiat ovat tulleet kuorolle yllättäen. Esimerkiksi Talent-ohjelmasta otettiin Kaisaan yhteyttä, että haluatteko hakea kilpailuun. Ohjelmaan osallistuminen oli Halmemiehen mukaan hauska ja mielenkiintoinen kokemus.

Kuoro katsoo tiukasti jo tulevaisuuteen. Tammikuussa Kipinät konsertoi Helsingin musiikkitalossa lauluyhtye Kuvajan kanssa. Kotikaupungissa on ystävänpäiväkonsertti Kulttuuritalo Villa Ranassa.

21.5. Jyväskylä Big Bandin kanssa on juhlakonsertti Jyväskylän kaupunginteatterissa. Mukana ovat myös Aili Ikonen ja Ilta. Toukokuussa kuoro esiintyy Vaasan kuorofestivaalilla, jossa se on yksi pääesiintyjistä.

– Vaikka olemme nuori kuoro, meillä on kokeneita kuoro- ja soololaulajia. Monet ovat ammattimuusikoita tai musiikin opiskelijoita. Ajattelin ennen kuoron perustamista, ettei Jyväskylään kannata perustaa klassisen musiikin kuoroa, sillä sellaisia jo on ja ne ovat todella hyviä. Tällainen kuoro on uupunut kaupungista, Kaisa Halmemies sanoo.