Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liisa Pesosen maalauksissa näkyy muistijälkiä ja kehollisia kokemuksia

Liisa Pesosen Rakenteet-näyttely Keski-Suomen museossa koostuu hänen maalauksistaan. Jyväskyläläislähtöinen Pesonen on käsitellyt teoksissaan rakennusten ja tilojen itseensä jättämiä muistijälkiä. Hän on kiinnostunut tarkastelemaan aihetta etenkin kehollisuuden kautta. Innoituksena maalaukselle saattaa toimia esimerkiksi muisto kiviseinän karheasta pinnasta käden alla.

– Maalatessani olen miettinyt esimerkiksi sitä, miltä tuntui hyppiä lapsena portaikossa rappusten yli, Pesonen kertoo.

Kehollisten muistojen lisäksi Pesosen maalauksissa näkyy myös visuaalisia ja värillisiä viittauksia rakennuksiin ja niissä koettuihin hetkiin.

Pesonen asui elämänsä ensimmäiset 14 vuotta Jyväskylässä, Konepaja Mikron kerrostalossa osoitteessa Eeronkatu 7. Lapsuudenkodin ulkoseinien vihertävän siniharmaa väri ja kotona olleet esineet ovat inspiroineet Pesosta.

Pesonen on poiminut maalauksiinsa pieniä fragmentteja ja yksityiskohtia sieltä täältä lapsuuden kotikaupungistaan. Hän vietti lapsena paljon aikaa Jyväskylän työväentalossa sijainneessa kaupunginteatterissa.

– Minua kiehtoi lapsena, miten katsomon hälinä loppui ja reaalimaailma muuttui hetkessä fantasiaksi sillä hetkellä, kun valot sammuivat ja verhot avattiin. Myös kuvataiteessa todellisuus ja mielikuvamaailma sekoittuvat, Pesonen pohtii.

Hän kokee etenkin isojen teosten maalaamisen keholliseksi. Kankaan mittasuhteet ovat sellaiset, että Pesonen yltää maalaamaan seisaaltaan koko kankaan ulottuvuudelta.

– Viivan ja pinnan suhde on minulle tärkeä. Käytän teoksissani paljon valkoista taustaa, ja olen kiinnostunut myös elementtien väliin jäävästä tilasta, Pesonen sanoo.

Pesonen maalaa sekä öljyllä että akryylillä. Hän huomaa väripalettinsa niukentuneen uusimmissa maalauksissaan, ja teoksessa saattaa olla valkoisen pohjan lisäksi vain yhtä väriä.

– Pidän voimakkaista kontrasteista, mutta välillä etsin sävyjä harmaan skaalasta, Pesonen kertoo.

Liisa Pesonen: ­Rakenteet. Keski-Suomen museo. 30.10.2021–23.1.2022