Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neulonnan jälkeen ihmiset innostuivat savitöistä; seuraavaksi ehkä entisöinnistä

Varsinkin ennen joulua askarrellaan kodeissa ja kouluissa paljon; joulukoristeita ja -kortteja. Askartelussa ei ole tärkeintä vain lopputulos, vaan käsillä tekeminen vaikuttaa ihmiseen monella tavalla.

– Askartelussa kehittyvät esimerkiksi hahmottamiskyky, motoriset taidot, kolmiulotteisuuden hahmottaminen ja kädentaidot ylipäänsä. Mummoni oli kova tekemään käsitöitä. Hän laittoi minut kutomaan kangaspuilla, kun jalat ylettyivät polkimille. Ei hän kysellyt osaanko. Moni oppii kädentaitoja isovanhemmiltaan tai vanhemmiltaan, Teija Ässämäki kertoo omasta käsityötaustastaan.

Hän työskentelee ohjaajana Keski-Suomen monikulttuuristen yhdistysten liitto Wari ry:n kuntouttavassa Waloa-työtoiminnassa Jyväskylässä. Lisäksi hän opettaa verhoilua Laukaan kansalaisopistossa.

Kun korona oli jyllännyt Suomessakin jonkin aikaa, osa ihmisistä alkoi tehdä ahkerasti käsitöitä.

– Langat lähes loppuivat kaupoista, kun ihmiset neuloivat niin paljon. Televisiossa on ollut loppukesästä lähtien englantilainen keramiikkakisaohjelma. Luultavasti sen seurauksena kansalaisopistojen savityökurssit ovat aivan täynnä. Uskon, että Aarrepaja-ohjelman vuoksi entisöintiharrastus lähtee nousuun, Ässämäki sanoo.

Hänen mielestään on ilahduttavaa, että nuoret tekevät nyt paljon käsitöitä, esimerkiksi villasukkia ja hartiahuiveja.

– Itsekin aloitin terapiatyön pari vuotta sitten. Piti tehdä vain virkattuja patalappuja, mutta niistä tulikin hartiahuivi. Nälkä kasvaa syödessä.

Ässämäki arvelee, että esimerkiksi neulominen tuottaa iloa ja saa ajatukset pois vaikkapa ikävistä asioista.

– Parhaimmillaan käsitöitä tehdessä tulee flow-tila. Käsitöillä on tutkitusti positiivinen vaikutus mielenterveyteen. Eräs adhd-diagnoosin saanut ihminen kertoi, että hän neuloo kaikissa palavereissa. Se auttaa häntä keskittymään puheeseen paremmin.

Teija Ässämäki tekee töitä maahanmuuttajataustaisten ihmisten kanssa. Toiminta on vuorovaikutteista eli myös ohjaajat oppivat erilaisia taitoja työtoimintaan osallistuvilta.

– Jotkut tulevat sellaisista maista, että heillä ei ole ollut käytössään samoja välineitä ja materiaaleja kuin Suomessa. Eräs nainen kirjoi pöytäliinaa ilman kirjontakehystä. Hän pyöräytti kankaan syliinsä kireälle ja alkoi kirjoa, Ässämäki kertoo.

Hän jatkaa, että kursseilla on myös kolme erilaista tapaa neuloa ja lopputulos on sama. Eli tyylillä ei ole väliä.

– Sellainenkin tilanne oli, että pyysin kurssilaista solmimaan maton loimien päät. Ennen kuin ehdin sanoa enempää, mattoon tuli kaunista makramee-solmintaa, sillä hänen kulttuurissaan langat päätellään sillä tavalla, Ässämäki toteaa.

Joulukuussa Teija Ässämäki katselee paljon joulun askartelulehtiä ja Pinterestin ohjeita.

– Tykkäisin panostaa jouluun enemmän kuin teen. Jos olisi enemmän aikaa, tekisin kaikkea itse. Viimeksi katselin kaupassa puutikkuja, ja jäin miettimään mitä kaikkea niillä voisi tehdä. Innostun milloin mistäkin.

Hänen mukaansa on tärkeää opettaa lapsille, että aina ei tarvitse olla uutta. Vaikkapa kotoa löytyvistä roskista, esimerkiksi vessapaperirullista voi tehdä helposti koristeita. Joululahjakassit voi tehdä ylijääneestä tapetista, ja Teija vinkkaa, että sellaista voi kysyä vaikka Facebookin roskalavaryhmistä, jos itsellä ei ole tapettia kaapissa.

Teijan helppoja askarteluvinkkejä

Teija Ässämäki vinkkaa askartelijoille materiaaleja, joita löytyy kotoa.

Esimerkiksi vessapaperirullasta saa erilaisia koristeita vaikkapa ikkunaan tai joulukuuseen.

Rulla avataan ja siitä leikataan eri paksuisia suikaleita. Niitä taivutetaan ja kootaan oman mielikuvituksen mukaan. Liimaksi käy esimerkiksi Erikeeper.

Tops-puikoista saa kauniin lumihiutaleen, kun asettaa puikot ympyrään, kiinnittää ne pahvinpalalla ja liimalla yhteen. Kaiken kruunaa kimaltavat hileet tai kimalleliima.

Superhelppo lahjakassi kevyille ja pienille lahjoille:

1. Leikkaa tapetista ­leveys 17 cm, pituus 45 cm pala.

2. Taita pala pituussuunnassa kahtia ja liimaa sivusaumat kaksipuoleisella teipillä kiinni toisiinsa. Näin pohjassa ei ole saumaa ja kassi on siten kestävämpi.

3. Taita yläosa 3 cm sisäpuolelle.

4. Tee rei´ittimellä reiät ylälaitaan ja kiinnitä narut reikiin.

Hieman vaativampi lahjakassi valmistuu näin Teijan ohjeilla:

Tarvikkeet: tapetti, paperinaru, sakset, liima, rei´ìtin, kynä ja viivotin.

Tapettilaadut ovat erilaisia. Paperiliima toimii useimmiten. Voit kokeilla myös puuliimaa (esim. Erikeeper) tai kaksipuoleista teippiä saumoihin.

Tapetista lahjakassi

1. Piirrä kaava tapetin nurjalle puolelle. (kuva) Palan koko on 42 cm x 30 cm, leveys x korkeus.

2. Leikkaa uloimmaisia viivoja pitkin. Leikkaa myös pohjan sivutaitteet auki 4 cm matkalta. (kuva)

3. Taittele kaava taitekohdista.

4. Liimaa sivutaite. Laita taitteeseen pyykkipojat, kunnes liimaus on tarttunut kiinni.

5. Taita ylälaita sisään.

6. Taita pohjan sivukaitaleet ja pohjakappaleet päällekäin.

7. Liimaa toinen pohjakappale sivukappaleen pohjaosiin. Liimaa toinen pohjakappale näiden päälle.

8. Tee rei´ittimellä reiät yläosaan.

9. Laita paperinarua hihnoiksi ja avaa paperinarun päät.