Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulet loistavat Harjulla; muuhun itsenäisyyspäivän juhlintaan tuli muutoksia viikkoa aiemmin

Jyväskylän heikentyneestä koronatilanteesta johtuen itsenäisyyspäivän ensi maanantain juhlallisuuksiin tuli muutoksia maanantaina.

Sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia on peruttu kokonaan tai osa niistä toteutetaan etänä. Perinteinen Harjun juhlavalaisu toteutetaan kuitenkin suunnitelman mukaan kello 18–20.

– Olemme valaisseet niitä vuodesta 1989. Niin kauan kuin on ollut Jyväskylän Partiolaiset, olemme valaisseet portaita itsenäisyyspäivänä. Meillä on 18 lippukuntaa toiminnassa, ja jokainen saa vuorollaan valaista portaat. Tänä vuonna järjestelyvastuu on Jyväskylän Partiolaiset ry:llä ja Keljon Kävijät ry:llä, Jyväskylän partiolaisten järjestösihteeri Noora Korpijärvi kertoo.

Jyväskylän aluejärjestön alueella on 1 300 partiolaista. Kaikkiaan illan aikana tarvitaan ulkotulien sytytykseen noin kymmenen partiolaista.

Harjulle sytytetään 400 ulkotulta, joista suurin osa on pieniä. Niitä laitetaan portaille ja tasanteille isompia ulkotulia. Harjun muu valaistus sammutetaan juhlavalaistuksen ajaksi.

– Harjun portaiden valaisua on käynyt vuosittain ihailemassa noin 1 500 ihmistä. Partiolaiset huolehtivat siitä, ettei rinteelle ja portaisiin tule isoja ruuhkia. Vartioimme myös turvallisuutta, etteivät ihmiset mene liian lähelle tulia. Tänä vuonna pidämme huolta siitäkin, ettei ihmisiä kerry liikaa yhteen kohtaan, Noora Korpijärvi sanoo.

Partiolaiset ovat saaneet kaupungilta avustuksen lyhtyjen hankintaan, joten he saavat hoidettua niillä varoilla käytännön kulut.

Itsenäisyyspäivän aamun juhlajumalanpalvelus järjestetään Taulumäen kirkossa kello 10. Jumalanpalveluksen otetaan yleisöä rajoitetusti ja sen voi myös katsoa suorana lähetyksenä tai jälkeenpäin osoitteessa www.jyvaskylanseurakunta.fi.

Seppeltenlaskutilaisuus järjestetään vanhan hautausmaan sankarihaudalla kello 11.30. Ulkoilmassa olevassa tapahtumassa voi olla yleisöä paikalla, mutta maskien käyttöä suositellaan osallistujille.

Itsenäisyyspäivän juhlaan Jyväskylän Paviljongissa ei oteta yleisöä, vaan juhlaa voi seurata videolähetyksenä kello 13 alkaen.

Juhlapuhujana on Keski-Suomen maakuntajohtaja Pekka Hokkanen. Tervehdyspuheen pitää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin.

Juhlan musiikista vastaavat Ilmavoimien soittokunta sekä bossanova-jazzyhtye Desho Desho.

Juhlassa esiintyy myös Jyväskylän Voimistelijoiden maajoukkueryhmän voimistelijoita.

Itsenäisyyspäivän juhlan jälkeen suunniteltu Wilhelm-salin elokuvaesitys Pelkosenniemi 1939 – unohdettu taistelu, perutaan.

Seppeltenlaskutilaisuuden ja itsenäisyyspäivän juhlan voi katsoa suorana lähetyksenä tai jälkeenpäin osoitteessa www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/tilaisuus

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue järjestetään ulkoilmassa kello 18 alkaen. Kulkue lähtee yliopiston päärakennuksen edestä kohti Vanhaa hautausmaata. Sankarihaudalla seppeleenlaskutilaisuus kello 18.30. Järjestäjänä on Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen 1. vuosikurssin opiskelijat.

Kaupunki muistuttaa lisäksi, että itsenäisyyspäivänä sytytetään perinteisesti kaksi kynttilää ikkunalle kello 18–20.

Kutsuvierasjuhla itsenäisyyspäivän iltana Jyväskylän kaupunginteatterissa on myös peruttu.

Itsenäisyyspäivän tapahtumat järjestää Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän varuskunta ja Jyväskylän seurakunta.