Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kultaköynnös pelastaa hävikkikukkia – roskistuomion saaneista kukista moni kelpaa vielä maljakkoon

Jyväskyläläinen Emilia Puolamäki, 25, perusti hiljattain hävikkikukkakimppuja myyvän Kultaköynnös-yrityksen. Sen ideana on koota roskistuomion saaneista leikkokukista uusia kimppuja.

– Joskus jopa puolentoista viikon takaisista kimpuista voi hyödyntää osia. Kauppoihin tulee uusia kukkia sesonkien mukaan, ja vanhat kukat menevät alennuksen kautta jätekierrätykseen, Puolamäki kertoo.

Hän saa usealta paikalliselta K-ryhmän kaupalta lahjoituksena kukkia, jotka menisivät muuten biojätteisiin. Puolamäki noutaa kukat kotiinsa, jossa hän lajittelee ne, poistaa lakastuneet ja mädäntyneet yksilöt, ja sitoo hyväkuntoisista kukista uudenlaisia kimppuja. Hän uusiokäyttää myös kaupan hävikkikukkien mukana tulevat muovi- ja paperikääreet sekä vahapaperit.

Hävikkikukkia myyviä yrityksiä ei Suomessa ole kuin muutama, vaikka leikkokukkien hävikki on varsin suurta. Arviolta jopa 40 prosenttia kaupoissa myytävistä leikkokukista ei tule myydyksi, vaan päätyy roskiin.

– Monesti asiakkaat valitsevat kaupassa sellaisia kimppuja, joissa ei ole yhtään huonoksi mennyttä kukkaa. Kimppu jääkin usein myymättä, jos mukana on yksikin nuupahtanut kukka, Puolamäki kuvailee.

Esimerkiksi Reilun kaupan ruusut ja neilikat kestävät Puolamäen kokemuksen mukaan kauniina pitkään. Hän laittaa myymiensä kimppujen mukaan ravinnepusseja, joilla kukkia voi virkistää. Puolamäki suosittelee leikkaamaan kukille uudet imupinnat sekä vaihtamaan veden vähintään parin päivän välein. Hän muistuttaa, että kun kimput kootaan hävikkikukista, niiden ei ole tarkoituskaan kestää enää viikkotolkulla.

– Kukkien lajikkeesta riippuen hävikkikukkakimppu kestää hyvänä kahdesta viiteen vuorokautta. Myyn kimppuja keskiviikkoisin ja perjantaisin. Perjantain kimppu on tarkoitettu niin sanotuksi viikonloppukimpuksi.

Kultaköynnös tarjoaa kimpuille myös kotiinkuljetusmahdollisuuden, ja siitä onkin tullut kiitosta.

– Yllättävän monet miehet ovat halunneet jo nyt tilata tyttöystävilleen tai vaimoilleen kimpun kotiin kuljetettuna. Palvelulla on myös helppo ilahduttaa vaikkapa iäkkäämpää läheistä.

Puolamäki on saanut kyselyitä, voisiko kimppuja tilata toiveiden mukaisena tai kestotilauksena kotiin.

Toistaiseksi hän on joutunut kieltäytymään, mutta ajatuksena olisi kehittää toimintaa myös siihen suuntaan.

– Kun kyse on hävikkikukista, on vaikea ennustaa minkä verran ja minkä kuntoisia kukkia minäkin viikkona tulee.