Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AC/DC-tribuuttibändi Dirty Deeds Indeedin solisti Markus Martinmäki rikkoo äänensä perjantaina

Reppu heilahtaa nahkarotsisen miehen olalta kahvilan lattialle. Tässä on aito reissumies, ajattelen. Reppu kulkee muusikko Markus Martinmäen mukana melkein aina. Hän käy töissä kotikaupungissaan Porvoossa, asuu Jyväskylässä ja keikkailee ympäri Suomea kahden eri bändin riveissä.

– Pienenä se lähti: veli näytti isän ohella hyviä levyjä. AC/DC oli yksi niistä, etenkin tämä vanhempi materiaali. Veli tiesi mistä puhui, Martinmäki kertoo.

Ympyrä sulkeutui, kun Martinmäki kiinnitettiin jyväskyläläisen pitkän linjan AC/DC-tribuuttibändi Dirty Deeds Indeedin solistiksi pari vuotta sitten.

– Olimme äänittämässä Inkvisitor-bändin kanssa levyä Electric Fox -studiolla Vaajakoskella. Tuottaja Tuomas Kokko kysyi, kuka Markus sun mielestä on paras laulaja? Sanoin Bon Scott, ja se oli siinä. Dirty Deeds Indeed -yhtyeen kitaristi Juho Hämäläinen oli kysellyt Tuomakselta, kuka voisi tulla Dirty Deeds Indeedin uudeksi nokkamieheksi. Asia eteni nopeasti.

Dirty Deeds Indeed soittaa AC/DC:n alkuperäissolistin aikaista 1970-luvun musiikkia. Nähdäänkö lavalla siis Bon Scottin kopio vai Markus Martinmäki?

– Kyllä se olen minä itse. On paljon sellaisia, jotka yrittävät kopioida laulutyyliä ja tuoda lavalle tuttuja maneereja. Itse ajattelen, että tribuuttibändissä pitää nauttia musiikista niin paljon, että sen haluaa esittää omalla tavallaan. Jos toista yrittää kopioida, se ei tule aidosti ja rehdisti itsestä.

Rouheasoundinen Martinmäki laulaa korkealta ja kovaa. Moni ei tähän pysty.

– Onhan se all out (kaikki ulos) -meininkiä. Ilman mitään käryä siitä, miten se pitäisi tehdä, ääni ei kestäisi. Näiden kappaleiden laulaminen on loputon kehityksen kohde, ja olen ottanut myös laulutunteja. Tärkeintä on päästää täysillä, niin että se välittyy. Ei ole väärin, jos laulu tulee niin tunteella, että ääni särkyy, hän sanoo.

– Ääni pitää särkeä välillä myös tarkoituksella.

Solisti nostaa esille kaksi AC/DC:n kappaletta, jotka on erityisen siistiä esittää.

– Hidas bluesbiisi Ride On on mukava laulaa omalla tavalla. Räyhäkkäämmistä Walk All Over You on sellainen, jonka tämä bändi soittaa sellaisella meiningillä, että alkaa tanssittaa.

Tulevana perjantaina 26.11. Dirty Deeds Indeed esiintyy ensimmäinen kerran Tanssisali Lutakossa uudella kokoonpanolla.

– Tuntuu helvetin siistiltä. Kävin katsomassa bändiä ehkä kahdeksan vuotta sitten ja ajattelin silloin, olisipa siistiä päästä laulamaan tuonne. Ja nyt se on totta.

Dirty Deeds Indeed ( plays Bon Scott’s AC/DC) ja Phenix Phineas Tanssisali Lutakossa 26.11.2021.