Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuivakukat ovat jälleen trendikkäitä

Kukkapalvelu Vehkannasta kutsuttiin toimittaja kukkasidontakurssille. Miten kuivakukkakimpun sitominen sujuu kaltaiseltani ihmiseltä, joka on lähinnä kerännyt luonnonkukkia juhannukseksi maljakkoon? Ennen kurssia vähän jännittää, mutta Vehkannan yrittäjä Hanna Vehkalampi rohkaisee, että kimppu kyllä saadaan valmiiksi, vaikka sitten yhdessä.

Vehkalammen mukaan laakeaan maljakkoon kannattaa tehdä rento ja matala kimppu, kun taas korkeampaan maljakkoon sopii lennokkaampi ja boheemimpi kokonaisuus. On tärkeää miettiä etukäteen minne kimpun kotona sijoittaa.

– Aurinko haalistaa monien kuivakukkien värejä nopeasti. Jotkut materiaalit eivät sovellu ulkokäyttöön kosteuden takia, Vehkalampi neuvoo.

Kun kimppua aletaan koota, iskee valinnanvaikeus. Tarjolla on toinen toistaan houkuttelevamman värisiä ja muotoisia kukkia, siemenkotia ja heiniä. Sommittelen ensin väriyhdistelmiä pöydällä, palautan joitain materiaaleja, ja haen toisia lisää.

Mummoni kasvatti ja kuivasi 1990-luvulla kukkia koristeeksi, ja muistan erityisesti oranssit lyhtykoisot. Vehkalampi sanoo, että kuivakukkien kulta-aikaa oli juurikin 1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku. 2000-luvulle tultaessa kuivakukkien suosio laski dramaattisesti.

– Nyt kuivakukkia hankitaan taas kotiin siinä missä leikkokukkiakin. Nykyisin asetelmat ovat rentoja ja niissä käytetään erilaisia kasveja kuin muutama vuosikymmen sitten. Esimerkiksi eukalyptus ja pampaheinät ovat supertrendikkäitä, Vehkalampi kuvailee.

Jokamiehenoikeuksia noudattaen luonnostakin löytyy monipuolisesti materiaalia kuivakukka-asetelmiin. Syksyllä luonnosta löytyy valmiiksi kuivuneita kasveja. Esimerkiksi varvut, talventörröttäjät ja sananjalat sopivat hyvin kimppuihin ja kransseihin, ja myös kukkineet maitohorsmat ja lupiinien siemenkodat ovat kuivattuna kauniita.

– Usein kimppu tai kranssi kannattaa muotoilla tuoreista materiaaleista, sillä ne kestävät paremmin taivutusta ja kuivuvat sitten kauniisti muotoonsa, Vehkalampi kertoo.

Kuivakukat ovat kestävä ja ajaton sisustuselementti. Sama kimppu tai kranssi tuottaa pitkään iloa. Vehkalampi vinkkaa, että suihkauttamalla kuivakukka-asetelmaan hiuslakkaa voi pidentää sen kestoa, sillä silloin se ei varise eikä pölyynny niin herkästi.

– Vaikka kuivakukat ovat käytännössä ikuisia, moni suhtautuu niihin kausikoristeena. Jouluksi halutaan eri kimppu kuin kesällä.

Kimppuni alkaa muodostua, ja yksittäisten heinien pujottelu juuri oikealle paikalle on yllättävän palkitsevaa. Vilkuilen muiden kurssilaisten kimppuja. On hauska huomata, miten erityylisiä kokonaisuuksia ympärillä muodostuu.

Vehkalampi on huomannut, että kursseilla koetaan usein onnistumisen iloa. Moni tulee kurssille viettämään samalla iltaa kaverin kanssa. Kursseja järjestetään myös yksityisesti esimerkiksi kaveri- tai työporukoille.

– Kursseillemme tullessa ei tarvitse mitään ennakkotaitoja, apua saa aina. Osallistujat ovat pääasiassa naisia, tyypillisin ikä on nuorista aikuisista eläkeläisiin, Vehkalampi sanoo.

Kun kimppu alkaa tuntua valmiilta, se pitäisi vielä saada sidottua. Ilahdun, kun kimppu pysyy sitoessa yllättävän hyvin muodossaan.

Kotiin päästyä varjelen suojapaperissa olevaa kimppua, ja vilautan paperin suojista heiniä lapsille. Kimppu päätyy vanhan lipaston päälle. Huomaan illan mittaan käyväni vielä moneen kertaan katselemassa aikaansaannostani tyytyväisenä.

Seuraavana päivänä oman puutarhani ja lähimetsäni heinät ja siemenkodat näyttäytyvät uudessa valossa, miten kauniita värejä ja muotoja. Noistahan saisi vaikka miten hienoja yhdistelmiä!